szárnyas sárkány hete - gyerekműsorFotó:www.szon.hu

A nagy sikerű stand up comedy bűvészműsor, “A Világ Legügyetlenebb Bűvésze” Közép-Európa egyik legrangosabb nemzetközi utcaszínházi fesztiválján mutatkozik be július 10-én, vasárnap. A Szárnyas Sárkány esete az ügyetlen bűvésszel!


Szárnyas Sárkány Hete – Nyírbátor, Papok rétje

Július 10., vasárnapi program

14:00 – Szőlőszem Kálmán – Écsi Gyöngyi
Megszületni isteni ajándék, hát még akkor, ha az emberfia egy szőlőszemből jön a világra. Kálmán és Boriska mindketten így születnek. Testvéries és szerelmetes kapcsolatukra ezer veszély leselkedik. Megharcolni a rendkívüli élet küldetését és egyediségét nem könnyű feladat. A mese a szőlő és szüretszokáskör tárgyi elemeit használja fel az előadásban és interaktív közreműködést kínál a közönségnek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A palóc nyelv és élő népzene egy valósabb, léleknyitogató közegbe hívja be a nézőt.

Előadja: Écsi Gyöngyi. Népi hangszereken közreműködik: Kováts Marcell

Écsi Gyöngyi 2000-ben Győrben a legjobb bábszínész díjat kapta, 2003-ban Budapesten az elsőként kiosztott Michel Indalidíjjal, 2007-ben Pozsonyban a Mikoladíjjal, 2004-ben és 2014-ben a Kaposvári gyermekszínházi Biennálé különdíjával és Kovács Ildikó díjjal jutalmazták. Kováts Marcell a népi hangszerek széles skáláját szólaltatja meg, a tekerőlanttól a furulyákon túl a dudáig. A mesébe gyermekek és felnőttek is egyaránt bekapcsolódhatnak.

14:00 – Az aranyszőrű bárány – Fülöp József, a Ciróka Bábszínház színművésze
Közel 30 perc nevetésre hívja a társulat a kicsinyeket és a nagyobbacskákat az Óperenciás tengeren túlra, az Üveghegy mögé 15 méterre, ahol az üvegvisszaváltó található. Itt éldegél egy falucskában a kétszeres szépségverseny-győztes özvegyasszony legalább olyan szép fiacskája, Jankó. Elindul vándorútjára, ahol nem mindennapi érdekességben lesz része, ahogyan a nézőknek is. Lehet, hogy szó lesz Törpapáról, aki ugyanolyan jóképű, amilyen kétszáz évvel ezelőtt volt. S a végén kiderül, hogy addig éltek, amíg meg nem haltak, vagy még tán tovább is.

14:30 – Cosa Polska – Utcazene

15:00 – Játék Dávid királyról – ORT-IKI Báb- és Utcaszínház
Tanulságos történet öt képben a kicsik erejéről, a nagyság átkáról és a Mindenható hatalmáról
forgó színpadon, szépen faragott bábokkal és szép zenével.
A darab a népi vallásosság drámai hagyományaiból, zsoltárokból, bibliai szövegekből szövi eggyé, fordulatos mesévé Dávid, a pásztorfiú harcát Góliáttal, királlyá koronázását.

A világ legügyetlenebb bűvésze
15:00 – Szép Bence – A Világ Legügyetlenebb Bűvésze
Szép Bence, humorista-bűvész. Több televíziós, illetve rádiókabaré humoros műsoraiban rendszeres fellépő. A művész Chicagóban, Las Vegasban és Blackpoolban tanult bűvészetet és színpadi show-készítést. A legnépszerűbb műsorában egy olyan bűvészt alakít, aki nem tud bűvészkedni… Nem működnek a varázsigék, lelepleződnek a trükkök, a közönség pedig fogja a hasát a nevetéstől. Egy különleges Stand Up Comedy bűvészműsor az egész családnak – az ország legnépszerűbb Kedélyállapot Karbantartójától, Bencétől, aki még Szép is (legalábbis a neve…)

15:00 – Furfangosakk – Dió Trió

16:00 – Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese – Görömbő Kompánia
Több mint tíz éve járja az országot a társulat. Egyéni játékuk ötvözi az interaktív mesélést, a táncházat. Az utcaszínházak és népi játékok ötvözetét pedig egyesíti a szituációs szerepjátékokkal. Népmesei alapokra épülő meséik székelyföldi dialektusban hangoznak el, a kísérő zenéjük alapja két burdon hangszer, duda és a tekerő. Ezért nem kötődnek adott tájegységekhez sem meséik, sem a mesék szerves részét képező zenék. Gyermek és felnőtt közönség egyaránt kedvvel vesz részt a történetekben, illetve a közös játékban.

16:00 – Strokes
A Soproni Ütőegyüttes 1996-ban alakult, s a jelenlegi felállásban az ezredforduló óta játszanak együtt. Számos hazai és külföldi meghívással a hátuk mögött úgy döntöttek, nevet változtatnak. Strokes néven 2006 óta folytatják útjukat. A hétköznapok tárgyait, eszközeit „ütőshangszerként” használják. Néhány „instrumentum” közülük: kukák, hordók, vödrök, botok, csövek, seprűk, mosófa és még sok egyéb. Műsorukra jellemző az ún. teátrális ütőzés, amely a ritmus és mozgás lendületes és gyakran humoros előadásmódjában nyilvánul meg. Játszanak bármin és mindenen. Európában szinte egyedülálló módon használnak színes, hangolt csöveket, melyekkel bármilyen komolyzenei, vagy könnyűzenei sláger előadható.

16:30 – Ez a ház bontásra – Lenszirom Színház
A nyírbátori Lenszirom Színház 2005-ben alakult, hogy a gyermek- és diákszínjátszói igazi színházi élményeket adjanak a nézőknek.
Eddig bemutatott darabok: A Pál utcai fiúk, Bocsáss meg, Madárijesztő, Pinokkió, Anyám azt mondta, hogy ne!, Hapci király, Csomótündér
Tennessee Williams: Ez a ház bontásra vár

“A darab nyomatékosan egyenlőséget tesz élet és halál közé és nem válaszolja meg a kérdést, miként lehetne e két határpont közötti időt értelmesen kitölteni… ” Szereplők: Szép Evelin, Veréb Szabolcs

17:00 – Sárkányármány – Hórihorgas Hujákolók
Arthur király lányát fogva tartja a gonosz boszorkány és az óriásbáb tűzokádó sárkány. Megmentésére siet a gólyalábas parasztlegény, kinek segítségére lesz a vajákos asszony, Teca és a helyi vitézek, akik a közönség soraiból kerülnek ki. A jó elnyeri jutalmát, a gonosz pedig büntetését! A jegyespárt egy kisfiúból lett szerzetes adja össze, a kislányok pedig koszorús lányok lesznek a héthatárra szóló lakodalomban.

Kik azok a Hujákolók? A társulat 2002-ben alakult, s több rendezvényen, fesztiválon, falunapon találkozhatott már velük a közönség. Hagyományőrző előadásaik során gólyalábasok, óriásbábosok, színészek szórakoztatják a kicsiket és nagyokat egyaránt, s a magyar népzene, népmese és a népi parasztkomédiák világát mutatják be.

17:00 – HolddalaNap zenekar
Saját muzsika, s feldolgozások, népzenei (magyar, balkáni, flamenco, és más) elemekkel, több énekhangra s táncra…
Draskóczy Lídia – hegedű, brácsa, rebek, Gulyás Anna – ének, Keresztes Nagy Árpád/Szlama László – ének, koboz, duda, furulyák, Ölvedi Gábor – ütőhangszerek, vokál, Vajdovich Árpád – nagybőgő, vokál, Petz Bálint/Alex Torres – gitár.
Vendég: Lakatos Mónika/Balogh Guszti.

18:00 Papucsszaggató királykisasszonyok – FAQ Színházi Társulat
Gyermekelőadás egy felvonásban. Író, dramaturg: Benedek Elek meséje nyomán az FAQ Színházi Társulat
Papucsfölde, az ország ahol a történet játszódik, egy furcsa szabállyal rendelkezik: nem lehet benne cipőt, szandált, csizmát hordani. Ez az ország nagyon hasonlít a sajátunkhoz, azzal a különbséggel, hogy itt mindig jó idő van, és az emberek kizárólag papucsot hordanak. Ki ilyet, ki olyat, vagyonához és foglalkozásához mérten. Kicsi papucs, túra papucs, ünnepi papucs, vaspapucs, színes papucs, csoki papucs, stoplis papucs, fél pár papucs… Milyen a ti papucsotok? Mi a története? A tapasztalatszerzés egyik legbiztonságosabb formája a játék, így a szerepjáték is, kipróbálhatunk olyan dolgokat, amelyek az életben komoly következményekkel járhatnak. A játékban minden megtörténhet. Cél tehát a gondolkodtatás, döntés helyzet teremtése és hogy minél több gyerek megismerhesse, azt a fajta színházat, amelyben a néző képzelő ereje nagy szerepet kap. Ezért nem használnak hétköznapitól eltérő tárgyakat, nagy díszleteket, a játék és a képzelet az, ami különlegessé, varázslatossá teheti azokat.
Királynő- Lakatos Dorina, Juhászlegény- Tóth Máté, Kiskirálylány- Tóvaj Ágnes, Királykisasszony- Takács Johanna, Királykisasszony- Orbán Borbála, Rendező: Farkas Atilla, Közreműködő: Tárnoki Márk, Konzulens: Behtlenfalvy Ádám.

18:30 – Vízfejűek és metamorfok – Élőkép Egyesület
Fellépők, közreműködők: Bérczi Zsófia, Hrotkó Heléna, Sipos Orsolya, Törzsök Kata
vizuális mozgásszínház – improvizatív akció
Mozgásszínészek elasztikus textilbe burkolva – mely eltakarja személyes vonásaikat – színes lényeket keltenek életre, úgy hívják őket: morfománok. A morfománok az emberi lélek színek alapján archetípusokba rendezett megtestesüléseiként jól modellezik a temperamentumok állapotváltozásait: a kék, melankolikus morfomán – vízfejűnek hívnak – a gondolkodás és érzelem, a szangvinikus narancssárga – melyet metamorfnak hívnak – pedig a játékosság és változékonyság témakörét testesíti meg.
A jelmez a vízfejű karakter esetében egy elasztikus, vékony és hosszú cső, melynek mindkét végébe egy-egy gumilabdát rejtettek el; az egyik labdát a színész a fejére emeli, az lesz a vízfejű feje. Azt szokták mondani, hogy a fejében hordja a gondolatait, a farka végén pedig az emlékeit.
A metamorf karakter jelmeze egy rövid elasztikus csődarab, melybe a színész keresztben bújik be, így az anyag megakadályozza, hogy fel tudjon egyenesedni – ettől a figura mindig valamilyen groteszk formát ölt.
Mindkét karakter számos „alkaraktert” is formáz. Az előadók szabadon improvizálnak ezekkel a formákkal, egymással és a nézőkkel is interakcióba lépnek. A két figura további különlegessége, hogy a vízfejű karakterből megszületik a metamorf karakter.

18:30 – Bársonytafota, Esterházy Péter / Csokonai Lili Tizenhét hattyúk regénye alapján – Nagy Petra előadása
A Színház és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábszínész szakos hallgatója bemutatkozó monodrámájában a fiatalságról, ösztönökről, nőiességről beszél.

19:15 – Cosa Polska
„A zenekar egy 2013 tavaszán összeverbuvált nemzetközi banda:
tagságában és zenéjében több kontinens és nép kultúrája is találkozik. A lengyel swinget latin ritmusok kavarják fel, a magyar népdal spanyol gitáron szólal meg, a dél-amerikai dallamokat pedig többszólamú fúvóskórus kíséri. A különböző helyekről érkező, mégis harmonikus egésszé gyúrt muzsika mellett már csak a szövegvilág különösebb: az egyik pillanatban még Kubában állunk a tengerparton, a következőben pedig már egy magyar falu kocsmájában találjuk magunkat.”

20:00 – Kurtizánképző – Ágens Társulat
A kurtizánképző egy interaktív színházi terápia. Szerelmi okosítás hölgyeknek, megfigyelőként uraknak is. A rendkívül népszerű és sikeres színházi szerelmi ‘terápia’ igazi mulatságot ígér nézőinek. A világon egyedülálló Kurtizánképzés – kultúrtörténeti szakirányú végzettséget ad, Kurtizándiplomát. Az Alaptanterv része a középkor érzékiségének kultúrtörténeti feldolgozása, a divat, a jó kurtizán feladatai stb… A tanítványok megismerhetik a vasfűző, a középkori fürdőházak, a lovagi költészet, az ágyasság intézményének csínját-bínját. A Kurtizán továbbképzésen azon hallgatók vehetnek részt, akik az első kurzust elvégezték. Egyedi elbírálás esetén e nélkül is lehetséges a megjelenés!

20:00 – Arany-kor – A Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház közös produkciója
Zenés balladás est egy részben

Legalább egy Arany-balladát minden magyar gyermek megtanult iskolás korában: ha úgy tetszik, Arany szövegei adják meg az egymást követő nemzedékek folytonosságát. Betöltik a „közösségi emlékezet” szerepét, amely nélkül nincs megmaradás. Ahogy a szerb-magyar író, Danilo Kiš mondja egyik novellájában: a gesztenyefák azért tűnnek el, mert nincsenek saját emlékeik.
Arany történeti balladái bekapcsolják az újabb nemzedéket a nemzeti közösség véráramába, öregkori balladái pedig a kisközösségek teremtette védőburokba vonják az egyes embert.
A megmaradás titka tehát: az emlékezés, a másik emberre való odafigyelés és törődés, a másik emberben megnyilvánuló különös csoda észrevétele. Arany ezt a titkot is halkan, szinte szemérmesen mondja – talán hogy jobban füleljünk oda rá….
Szereplők: Ács Tamás, Papp Attila, Horváth László, Szlúka Brigitta, Molnár Anikó. Szerkesztő-rendező: Pataki András. Zenei közreműködő: Fajkusz Attila – hegedű.

20:30 – Zombori
A Zombori egy fúziós-világzenét játszó formáció, amely a népzenétől ihletett dallamokat ötvözi a legkülönfélébb zenei stílusokkal. Egyaránt merít a jazz, a pop, rock, a folktronika vagy épp az indie világából, s közben megőrzi a népzene ösztönösségét.
A zenekart egy székesfehérvári baráti társaság hívta életre, s a Pestre szakadt és ingázó székesfehérváriak körében közismert Zombori úti buszmegállóról kapta a nevét.
2013-ban az A38-as Talentométer világzenei döntőjén elért első helyezésnek és Napvilág Holdvilág című kislemezük megjelenésének köszönhetően lehetőségük nyílt több teltházas klubkoncertet is adni az Akkezdet Phiai, a Kerekes Band, a Csík Zenekar, a Bohemian Betyars, valamint Szabó Balázs Bandájának társaságában, és önállóan is. Szerepeltek a Petőfi Rádió Akusztik műsorában, s Túl a vízen című daluk is hallható az MR2-n. Ezen kívül megfordultak már a FEZEN, a Művészetek Völgye, az A38, a Sziget, a Fishing On Orfű, a Campus Fesztivál, és a Bánkitó színpadain is, valamint meghívást kaptak a Művészetek Palotájában megrendezett Népzene Ünnepére.
2015 az egyik vokalista búcsúját, s ennek hozományaként egy újfajta, kísérletező hangvételt hozott a zenekar életébe. Ennek a korszaknak az előfutára a közelmúltban napvilágot látott Egyedül vagyok című szám, melynek zenéjét és szövegét is a Zombori dobosa, Szabó Dániel Ferenc írta, a hozzá tartozó klipet pedig a Zombori énekesnője, Csordás Zita, valamint Nagy Bence rajzolta és animálta.

Csordás Zita – vocal, kalimba, Jeszenszky Márton – kaval, flutes, jew’s harp, Máhr Dániel – bass, koboz, Ifj. Novai Gábor – keyboard, synth , Szabó Dániel Ferenc – drums, kalimba

21:00 – HuNKuN Tűz – HuNKuNDaNCe
A HuNKuN Tűz produkciója Népünk ritmusára tüzes táncelemekkel kiegészített műsor, amely tradicionális mélységekből táplálkozó misztikus formakincset őriz.

“A HuNKuN Tűz feléled, vihar viszi lángját,
Messzi földre hirdeti, a Magyar Nép Táncát!
Egy láng a Földnek, egy az Égnek,
Egy, az Anyákat illeti, s egy, maga a Lélek.
Süvíts Fényláng, érj el minden Világba,
Öltöztesd fel éjjeled, HuNKuN Tűz ruhádba!”

21:00 – Éjszakai lobbanás – Lobbanáspont Zsonglőr Kulturális és Művészeti Egyesület
A négy zsonglőr előadása tűzkörben látható, amelyet számos különleges eszköz tesz teljessé, mint például a tűzfújás, lángfestés és egyéb, filmforgatáskor is használt pirotechnikai eszközökkel való látványos effektek.

22:00 – Sárkányégetés, pirotechnika

Kísérő programok:

Július 8-10. “Sárkányok földjén” heraldika kiállítás

Július 8-10. Bútorfestés

Július 8-10. Madura Mátyás bűvészdéje

Július 8-9. Hajdúsági Hagyományőrző Látványstand

Július 8-9. Sárkányverő Interaktív Óriás Bábszínház

Július 9-10. Kádár Ferenc fotószínháza

Július 9-10. Vitéz László bábjáték-automata

Július 9-10. Paprika Jancsi Csúzlizdája
A régi idők elmaradhatatlan kelléke kel életre, Paprika Jancsi csúzlizdájában, kicsit színházasított formában.

Július 10. Játszóház Szláma Gabriellával

Július 10. 15:00-18:00 Kézműves foglalkozás a debreceni Míves Kezek Társulatával

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.