A Capitolium ostroma


Mi lett volna, ha egy fesztivál biztonsági őre vigyáz a rendre a Capitolium ostromakor?

a Capitolium ostroma

A Rádiókabaré szinte az egyetlen olyan platform, ahol a járványhelyzet miatt fellépések nélkül maradó humorista előadók meg tudnak nyilvánulni. Amíg például a Showder Klub felvételeit elhalasztották 2020 tavaszán a koronavírus miatt, addig a rádiókabarés műhely továbbra is dolgozott. A felvételeket - ameddig még lehetett- közönség előtt rögzítették, de a szilveszteri adások felvétele óta egy stúdióban veszik fel a produkciókat, nevetést vágva a poénok után. Nem ideális helyzet (sőt!), de a vírus miatt nem tudnak mást csinálni a szerkesztők. 

Eljátszottam a gondolattal, mi lett volna, ha egy fesztiválokon edződött biztonsági őr áll szemben a szélsőséges, indulatos és erőszakos tömeggel. (A súlyos zavargás háttértörténetét a cikk végén olvashatod.)

Eredetileg egy magyar biztonsági őr volt a jelenetben, de a Rádiókabaré szerkesztőinek javaslatára a magyar vonalat kivettem a történetből.

A kabaré jelenetet előadják: Bezerédi Zoltán és Mészáros Máté, konferál Vida Péter. 

Ha meg akarod hallgatni, klikk a videóra: 

A Capitolium megtámadása

Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumát 2021. január 6-án Donald Trump leköszönő amerikai elnök támogatói megostromolták. Az eset előzménye az volt, hogy Trump hívei Washingtonban gyűltek össze, eredetileg a "Save America" tüntetésre, ahol a résztvevők Donald Trump és Rudy Giuliani beszédeit hallgatták meg. Mielőtt a beszédeknek vége lett volna, a tüntetők tömege a Kongresszus épületéhez (Capitolium) vonult és megrohamozta azt, hogy tiltakozzanak a 2020-as elnökválasztás eredményei ellen, és támogassák Trump követelését Mike Pence alelnök és a Kongresszussal szemben, hogy utasítsák el a megválasztott elnök, Joe Biden győzelmét.

A Capitolium több részét is kiürítették és a tüntetők betörtek az épületbe. Ezek után lezárták az egész Capitoliumot. Az események során összesen öten vesztették életüket. Egy támadót a Capitoliumot védő rendőrök meglőttek az épületen belül, a nő később életét vesztette. Egy rendőrt a terroristák vertek fejbe poroltóval, ő másnap halt bele a bántalmazásba. A hatóságok később több robbanóeszközt is találtak a területen. Az eseményt az azt értékelők terrorizmusnak, lázadásnak, puccsnak is nevezték.

A Capitoliumot utoljára 209 évvel korábban, az 1812-es Brit-amerikai háborúban támadták meg, amikor a visszavonuló brit csapatok egész Washingtont felgyújtották.

 

Ajánlatkérés