Gondolataim az internetes kommentelésről


Stand Up Comedy humorista előadóként és A Világ Legügyetlenebb bűvészeként már hozzászoktam a kritikához, de többet nem tűröm el az internetes trollok gyűlöletkeltő kommentjeit. Leírom, mi vezetett erre az elhatározásra.

Komment kultúra Lengyel Tamás

Már hozzászoktam, hogy egy színpadi előadónak a rosszindulatú kritikát is el kell fogadnia, ez a munka része. Amíg a tv-csatornák le nem szedetik a YouTube-ról a műsorokat, amelyekben szerepeltem, rendszeresen olvashattam, milyen gondolatokat váltanak ki humoros produkcióim a nézőkben. Mint minden előadó, én is kaptam hideget-meleget és ez így van jól. 

Azt viszont nehezen tudom elfogadni, hogy milyen borzalmasan alacsony az átlag magyar internetes kommentek kultúrája (bár a "kulturálatlansága" jobb szó volna ide). 

Régebben azzal szoktam példálózni, hogy hasonlítsuk össze bármelyik, angolszász feltöltő által a YouTuba-re feltett videó és egy tetszőleges magyar feltöltő által a neten közzétett videó alatt a kommenteket. Amíg a külföldi kommentelők nagyrészt dicsérnek, szellemesen kritizálnak - és időnkét élesen fogalmaznak, addig a magyar kommentek jelentős része csak negatív, frusztrált és gyűlölködő gondolatokat megjegyzéseket tesz közkinccsé (TISZTELET A KEVÉS KIVÉTELNEK!!!).

Már régóta gondolkodtam rajta, hogy leírom a véleményem az internetes komment-kultúráról, de az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor a Dumaszínház feltöltötte a 2021-es újévi köszöntőjét a netre. 

Lengyel Tamás adta elő Rainer-Micsinyei Nóra társaságában. Tamás egy kiváló színművész, nem mellesleg a Rádiókabaréban is fellépő, szenzációs humorú EMBER. Szerintem a zseniális Litkai Gergely volt a szöveg írója, de ez csak tipp. (Igen, utánanéztem, ő volt és Kovács András Péter!)

Ez egy humoros írásból készült szellemes videó, közélet is van benne, ami nagy szó, hiszen már alig van olyan humoros előadó, aki egyáltalán a közéleten mer humorizálni, vagy humoralizálni a'la Sándor György. 

Tamás nyilvánosságra hozta, milyen üzeneteket kapott az Újévi köszöntő után a "kommentelők"-től - lásd a fenti képet! - majd ezt írta ki a Facebook-oldalára: 

Tegnapelőtt sokat tanultam elfogadásról, véleményszabadságról, nyitottságról, tiszteletről, vitakulturáról, a dolgok megoldásáról, egyeztetésről, közös gondolkodásról.
Ebből próbáltam, a teljesség igénye nélkül, NEKEM MONDTÁK címmel egy kollázst csináltatni, amely megvilágítja, milyen a közbeszéd ma Magyarországon. Mit engedünk meg magunknak, hogyan kezeljük a másikat.
Célom ezzel nem a kedélyek borzolása. Tükröt szeretnék tartani, amibe belenézve sok mindent újragondolhatunk.
Higgadjunk le és kezdjünk el beszélgetni. Ez az egyetlen esély.

Most vegyünk még egy pillantást a fenti képre. 

Tudom, hogy a normális többség mindig csendben van, a csőcselék meg hangos, de ez már akkor is sok... emberek, ti véres szájjal kommentelők, ti hol éltek?!

Hazaárulózni, a gyermekét megátkozni, csak azért mert humoros volt, mert szórakoztatni próbált, mert egy SZELLEMESEN becsomagolt véleményt interpretált? 

Amíg a fentihez hasonló a "komment-kultúra", addig bizonyos videóim alatt nem engedem a kommentek szabad áramlását, mert a gyűlölködésre semmi szükség! 

A gyűlöletből, frusztrációból táplálkozó kanapé-náciknak, wc csésze-kommunistáknak nem adok lehetőséget a fröcsögésre, a verbális erőszakra. 

Nem vagyok hajlandó foglalkozni gonoszokkal, bántalmazókkal, rossz emberekkel. Nem vitatkozom humortalan, ostoba és szélsőséges retardáltakkal, akikből hiányzik a szeretet, az egymás (akár eltérő véleményének) elfogadása, akikben nincs empátia, nincs intelligencia, nincs semmi, csak a gyűlölet. 

(Arról már nem is beszélve, hogy ezeknek a gyűlöletkeltő véglényeknek a helyesírásához képest Fülig Jimmy legendás levelei nyelvtanprofesszori színvonalúak. Meg Fülig Jimmy írásain legalább lehetett szórakozni.) 

Szóval ne keverjük össze a véleménynyilvánítást a gyalázkodással! 

Törölni fogom azokat a hozzászólásokat, amelyek sértők, személyeskedők, bántalmazók, rágalmazók. Ez természetesen továbbra sem jelenti, hogy a kulturált véleményedet nem mondhatod el, erre számtalan elérhetőségemen állok rendelkezésedre, de a trollokat nem fogom etetni. 

Ez a norma vonatkozik a Facebook-oldalamra és minden esetleges internetes felületemre. 

Béke! 

Frissítés... A helyzet azóta még rosszabb... A mentősök halálát kívánták a kommentelők... No comment! 

 

Ajánlatkérés