Humoristák születésének kerek évfordulói áprilisban


Egy tengerentúli és egy magyar színész-humorista ünnepelt a napokban kerek évfordulót

Eddie Murphy

2021. áprilisában két olyan humorista-színész ünnepli az 50. és a 60. születésnapját, akik különleges előadói tudás birtokában vannak, elképesztően szórakoztatóak és népszerűek. 

Egy egyikük az amerikai Eddie Murphy Golden Globe-díjas amerikai filmszínész, aki április 3-án ünnepelte hatvanadik születésnapját. A humorista New York Brooklyn negyedében született, apja rendőr és amatőr humorista volt. Kényelmes középosztálybeli körülmények között nőtt fel, és már kisgyermekként ő volt az iskola mókamestere. Tizenöt évesen már 25-50 dolláros gázsit kapott stand-up fellépéseiért, 19 évesen pedig bemutatkozhatott az NBC televízió Saturday Night Live című műsorában. Rövid idő alatt ő lett a show kulcsfigurája, több karaktert is megszemélyesített, humora egyedülálló keveréke volt a fiatalos arroganciának, a csípős csattanóknak és a mindennapi életből vett poénoknak.

1982-ben átnyergelt a filmekre: Nick Nolte partnereként debütált a 48 óra című akció-vígjátékban, amelyért rögtön Golden Globe-díjra jelölték. Az 1983-ban forgatott Beverly Hills-i zsaruban már ő volt az abszolút főszereplő, a film pedig az évtized egyik legnagyobb kasszasikerének bizonyult. Az 1986-os Aranygyermek után az Amerikába jöttem című produkcióban több szerepet is játszott, némelyiket olyan remekül, hogy fel sem lehetett ismerni. Ugyanebben az évben első díjazottként vehette át az amerikai filmművészet kiemelkedő alkotóit és művészeit elismerő American Cinematheque Awardot.

Ezután a humorista-színész karrierje rövid időre hullámvölgybe került, az általa írott és rendezett Harlemi éjszakák a sztárokkal tűzdelt szereposztás ellenére sem aratott sikert. A Bumeráng és A dzsentlemanus még vonzott nézőket, pályafutása mélypontját a Beverly Hills-i zsaru harmadik része jelentette, erről később maga is lesújtó véleményt nyilvánított. A csorbát 1996-ban a Bölcsek kövére köszörülte ki, amelyben egyszerre hét különböző figurát alakított. Ezután a családi filmek felé nyitott, de a Dr. Doolittle címszerepét majdnem elvesztette, mert éppen ekkoriban egy transzvesztita prostituálttal a kocsijában állították meg a rendőrök. Az állatok nyelvén értő doktor története a botrány ellenére sikert aratott, ezután a Mulan című animációs filmnek kölcsönözte hangját, 2001-ben a kasszasiker Shrekben (és a folytatásokban is) az ő hangján szólalt meg a Szamár. A felnőttek világába a nagy sikerű Fergeteges forgatással tért vissza, elkészítette a Bölcsek kövére folytatását, az Én a kém című akció-vígjáték legnagyobbrészt Budapesten forgatták.

Karrierjének csúcsát - szakmai értelemben mindenképp - a Dreamgirls jelentette 2006-ban. A zenés filmben kikacsintva a komédiák világából énektudását kamatoztatta, teljesítményéért Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, és bár ezt nem nyerte el, a Golden Globe-díjat hazavihette. A 2007-ben forgatott Norbit című filmje ugyanakkor már-már a jó ízlés határát súrolta, kapott is érte hideget-meleget, továbbá a legrosszabb filmszínésznek járó Arany Málna-díjat, mindjárt hármat. Mindez azonban aligha zavarta, hiszen sztárgázsija ekkoriban 20 millió dollár volt filmenként, amit meg is kapott a kegyeiért versenyző stúdióktól.

Pár évvel később aztán a Forbes magazin már a leginkább túlfizetett filmsztárok listáján szerepeltette, hiszen olyan csúfos bukásokat kénytelen elkönyvelni, mint Az üresfejű 2008-ból vagy az Ezer szó 2012-ből. A gödörből ezúttal is kikapaszkodott, 2015-ben a legjobb amerikai humorista előadóknak járó rangos Mark Twain-díjjal vigasztalódhatott, Hollywoodba négy év szünet után 2016-ban a megszokott vígjátéki szerepek helyett a Mr. Church című drámával tért vissza. Ebben egy szakácsot játszott, akit egy halálosan beteg anya fogad fel hat hónapra, ám a férfi végül 15 évig marad és segít felnevelni a gyermekét.

Újabb hároméves kihagyás után 2019-ben a Netflix produkciójában készült, A nevem Dolemite című életrajzi komédia főszerepében állt a kamera elé, s Rudy Ray Moore amerikai komikus, énekes megszemélyesítéséért rendkívül kedvező kritikákat kapott. Tavaly majdnem három évtizeddel az első rész bemutatása után, az eredeti színészgárdával készítette el az Amerikába jöttem folytatását. A bemutatót még a mozikban tervezték, de a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztották, és végül idén egy másik streaming óriás, az Amazon kínálatában debütált. Már évekkel ezelőtt beharangozták, hogy Murphy elvállalná Axel Foley szerepét a Beverly Hills-i zsaru negyedik részében, de a terv megvalósulása még várat magára.

A humorista 2018-ban tizedszer lett apa, hat lánya és négy fia közül öt házasságából, a másik öt különböző kapcsolataiból származik. Murphy dalokat is ír, amelyeket maga ad elő, számos lemeze lett közönségsiker. Mintegy 200 millió dollárra becsült vagyonából gyakran és szívesen adakozik jótékonysági célokra.

Beleznay Endre

Beleznay Endre humorista színész

Beleznay Endre színész-humorista (eredeti nevén ifj. Kiss Endre) Pécsett született 1971. április 5-én.

Pécsett végezte általános- és középiskoláit: a Mátyás Király Utcai Általános Iskolát, majd a Leöwey Klára Gimnáziumot. A tanulás mellett zeneiskolába is járt továbbá aktívan sportolt: kézilabdázott, focizott és a tájfutásban is komoly eredményeket ért el.

Érettségi után a sport helyett inkább a művészetek kezdték érdekelni. Írt és kisebb-nagyobb rendezvényeken lépett fel saját dalaival.

Beleznay Endre a színészi pályafutását a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznál kezdte.

Háromszor próbálkozott a Színművészeti Főiskola felvételijével, de a legutolsó rostán állítólag picit alkoholos állapotban jelent meg, így kirúgták.

Elvégezte a budapesti Nemzeti Színház színészképző stúdióját majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött.

1997-ben kiment egy évre Amerikába, elvégezte a Golden Era Productions színésziskoláját. Hazatérve az Új Reneszánsz Színház bohózataiban lépett fel. Híre Friderikusz Sándorhoz is eljutott, és a showman felkérte, hogy legyen akkor induló Meglepő és mulatságos című műsorának álriportere. Beleznay Endre a balatoni kábeltévé kezdő riporterének szerepében országos ismertségre tett szert.


Friderikusz műsora megszűnt, de Beleznay maradt az RTL Klub csatornánál. 1999 májusától a Csííz című televíziós showműsor egyik házigazdája, Forgács Gábor és Liptai Claudia oldalán.

Feleségével, Kövi Rékával még a zalaegerszegi stúdióban ismerkedett meg. Kislányuk, Bodza az első Magyarországon, aki hivatalosan is ezzel az utónévvel büszkélkedhet.

HUMORISTARENDELÉS

Stand Up Comedy humoristák megrendelése

Aranyosi Péter, Kőhalmi Zoltán, Badár Sándor, Beleznay Endre, Lorán Barnabás Trabarna, Rekop György, Bruti, Somogyi András, Nádas György, Maksa Zoltán, Szikra László, Bach Szilvia, Ricsifiú, az Aradi-Varga páros... és még sok-sok kiváló parodista, humorista a Showder Klubból és a Rádiókabaréból - akár pénz-visszafizetési garanciával!

Kovács András Péter

A Showder Klub egyik legnépszerűbb előadója.

Stand up előadók Magyarországon

Humorista rendelés

Bűvészműsor céges vagy családi rendezvényre, falunapra, városnapra, nyugdíjas-találkozóra, iskolai rendezvényre, disznóvágásra, űrállomás-átadó népünnepélyre!

 

Ajánlatkérés