Szárnyas Sárkány Nyírbátor

Egyik kedvenc összművészeti fesztiválom, amelyen már a ’90-es években is felléptem!

Szárnyas Sárkány Fesztivál részletes program 2017

Szárnyas Sárkány fesztivál 2017 részletes program

2017. július 7. (péntek)

18:00
Felvonulás
Útvonal: Ifjúság tér (Gyülekezés helye) – Kossuth utca – Szabadság tér – Polgármesteri Hivatal – Zrínyi utca – Károlyi utca – Papok rétje

19:00
Megnyitó
Fesztiválszínpad

19:15
Vándormutatványosok – Vaga Banda
Fesztiválszínpad
A Vaga Banda 2003 tavaszán alakult meg Miskolcon. A társulat vezetője Kapusi Szabolcs. A banda neve a latin vagabundus (vándorló, kóborló) szóból ered. Tisztelik és követik az utazószínházak, vándorkomédiások és mutatványosok gazdag hagyományát. Örömmel és jó kedvvel vesznek részt a vásári szórakoztatás különböző formáiban, gólyalábaikon lépdelve, óriásbábokat szerepeltetve mutatják be produkcióikat. A Kárpát-medencei fesztiválok kedvelt fellépői. A rájuk jellemző interaktív hangvétel, vásári előadásmód remek szórakozást ígér a szájtáti kurta lábú publikumnak. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt szórakoztatnak, előadásuk a fesztivál kihagyhatatlan programjai közé tartozik.

19:15
Kokas Banda
Korona Teátrum
A Kárpátalján fekvő Tiszapéterfalván alakult meg 2006-ban a Kokas Banda. Céljuk a népzenei örökségünk és népdalkincsünk megőrzése és népszerűsítése. A zenekart Kokas Károly harmonikás és Szilágyi Csaba hegedűs alapította. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk énekesként Kokas Erzsébet, hegedűsként Szilágyi Gergely, brácsásként Botos Tamás és Király András, nagybőgősként Lakatos Dávid. A fiatalabb Kokas-csemetékkel, Krisztinával és Károllyal bővülve a zenén kívül már a tánc világát is a színpadra, táncházaik alkalmával pedig a nézőtérre csempészték. Évente átlagosan 100-120 kulturális rendezvényen vesznek részt, táncházzal egybekötött előadásokat tartanak, amelyek keretében igyekeznek bemutatni mindazt, amit őseinktől örököltek.

19:15
Dombrádi Rétközi Hagyományőrző Csűrdöngölő Egyesület
Korona Teátrum
Az együttes 2014 áprilisában alakult. Két vezetője Szalkayné Szénégető Krisztina és Oszlánszki Patrik. A csapat 40 fővel kezdte, de mára közel 60 főre bővült és még mai napig vannak jelentkezői a csapatnak. Az együttesnek korhatára nincs, kicsiktől egészen nyugdíjas korig fellelhetőek benne táncosok. A csapat egyik jellegzetessége, hogy több olyan táncos is van köztük, akik egyéni versenyben is Arany, Ezüst, Bronz és különdíjat is elnyert.

19:15 és 20:15
Agyagbanda
Fesztiváltér
Az Agyagbanda egy olyan miskolci zenekar, amely moldvai, mulatós és régizenét játszik, így egészen különböző műfajokban, helyszíneken és rendezvényeken lehet találkozni velük. Az Agyagbandának a borsodi megyeszékhelyen rendszeres táncháza van, ahol gyimesi csángó és moldvai zenéket szólaltatnak meg. Minden évben szerepelnek a miskolci nagy fesztiválokon, és egyre több gasztronómiai, családi rendezvényre hívják őket. Állandó fellépői a Visegrádi Palotajátékoknak, a középkori forgatagnak a Diósgyőri várban, sőt mostanában egyre gyakrabban szerepelnek határainkon túl is.

19:15
Táborzáró előadás – 13. Városi Színjátszótábor
Táborvezető: Márton Ildikó

19:45
Drumsters
Fesztiválszínpad
Hogy mi is a Drumsters? Ma már 6 ember és közvetlen környezetének életformája. Közép-Európa első, brazil karneváli szambát játszó zenekara egy ütős kurzus végén alakult meg. Ebből nőtt ki 2007-ben a DRuMSTeRS. Van közöttük: asztalos, tanár, ügyvezető, villamosmérnök, igazgató, ősz szakállú diplomagyűjtő. Egy közös és örök: a barátságuk és a ritmus mindenek előtt. Ez nem folklór, ez nem műzene, ez öröm; az övék és a közönségé. Vigyázat, hangos!

20:00
Szekérmesék – Gulyás László
Minorita udvar
A Vándormuzsikus járja az országot, világot, s jártában, keltében megpakolja utazóládáját mindenféle földi jóval: muzsikával, meseszóval. Hozzánk érkezvén, megfáradván bebocsátást kér, s mindezért persze – cserébe – megrakott ládájából előkerülnek hosszú vándorútja emlékei, jöttében, mentében szerzett történetei. Ha van, aki elég bátor, s megtanulja a varázs-vándornótát, együtt szállhat szelek szárnyán – zene hátán – vissza a madár látta messzi tájra.
„Vándor vagyok én, víg dalt mondok én, hegyek, völgyek, csillagok közt vígan járok én…”

20:15
A háromágú tölgyfa tündére – Fabók Mancsi Bábszínháza
Korona Teátrum
Fabók Mancsi Bábszínháza 2009 óta működik. Előadásai vásári jellegű bábjátékok, melyek a magyar néphagyományból táplálkoznak. A mesemondást, népi éneklést, bábozást és élő népzenét ötvöző előadásai igyekeznek életben tartani a régiségben gyökerező ősi tudásanyagot, ugyanakkor a mai kor emberéhez kívánnak szólni, mai nyelven. Ezek a bábjátékok szinte egytől egyig keresik, feszegetik az egyszemélyes bábozás végső határait – különös tekintettel azt a területet, amikor a bábos személye az előadás egyik szereplőjeként lép kapcsolatba saját maga által mozgatott „bábkollégájával”. E kutatásban „A háromágú tölgyfa tündére” című produkció merészkedett a legmesszebb…

20:15
Steam on – Tűzmadarak
Szökőkút
A Tűzmadarak zsonglőrcsoport 17 éves fennállása óta nagy sikert aratott Európa-szerte, az Egyesült Államokban, közel-keleti országokban, Indiában és a Dél-afrikai Köztársaságban.
A Steam ON! / Gőzerővel! című előadás valójában humoros – akrobatikus világmegváltás 30 percben. Az időutazó vándorcirkusz három fura figurája egy gőzhajtású velocipéd triciklivel járja az idő és a tér végtelen labirintusát. Az ő világukból rég kiveszett az öröm és a szeretet, ezért elhatározták, hogy összegyűjtik a megmaradt boldogságot. Feltett szándékuk, hogy amerre járnak, nevetésre és tapsolásra bírják a helyieket, mert csak így menthetik meg a világot.
Kremnice Gagy: A humor és a szatíra fesztiválján Golden Gunar díjat nyertek a produkcióval.
Előadók: Zoletnik Zsófia/Kollányi Julianna, Kiss Gergely, Mező András/Lenhardt József

21:00
The Orange Sofa
Fesztiválszínpad
A debreceni The Orange Sofa egy igazi egyetemi csapatként kezdte: az egymást követő házibulik és szobai örömzenélések hangulatát ültették át a színpadra. A Belmondó zenekar állandó előzenekaraként járják az országot. A stílusukat tekintve az alternatív rock és pop határmezsgyéjén kalandoznak, szövegeikben sajátosan keverve a bohém, életigenlő hangulatot az itt-ott elbújtatott, komolyabb gondolatokkal. Számos hazai fesztivál és klub színpadán megfordultak, és játszottak a Republic, a Zanzibár és a Jurij előzenekaraként is.

21:15
Fonóház Róza nénémnél (középkori vásári komédia) – Kuckó Művésztanya
Minorita udvar
„Amíg élek, vándorszínész akarok lenni!”
Néhány ócska kellékkel, hangszerrel és tíz vidám színésszel járja az országot a társulat. Évente számtalan előadással és egyéb akcióval szereznek örömet, vagy éppen hökkentik meg a beléjük botlókat. Erőt és példát a hajdanvolt vándorszínészek elhivatottsága, a csepűrágók pimaszsága, bátorsága, kitartása és a közönség hálája ad.
A szerénységéről és közvetlenségéről is híres húsz éves csapat számtalan kitüntetéssel és elismeréssel a tarsolyában is megmaradt annak a kedves és szerethető együttesnek, amilyen volt a kezdetekben.
A színtársulat játszói:
Bolla Bence József, Gyöngyösi Imre Tamás, Jószai Zoltán
Kovács István, Mester István, Pánya Péter, Sólyom Katalin
Szentgyörgyi Anna, Tóth Viktória
Társulatvezető: Szentgyörgyi Rozi

22:00
Úr-kurzus – Szerelmi okosítás uraknak és érdeklődő hölgyeknek – Ágens Társula
Korona Teátrum
Ágens a kortárs művészet kikerülhetetlen alakja. Folyamatosan vannak bemutatói Párizsban egy francia társulattal, diákoknak beavató színházi eseményeket és szerelmi mesterképzőt tart.
Tavaly ismerhette meg közönségünk a Kurtizánképző középkori stand up comedyt, amely előadásnak párja, folytatása az Úr-kurzus, ahol a férfiak ismerhetik meg a nők titokzatos és felfedezésre váró világát. A Kurtizánképző és az Úr-kurzus Ágens rendkívül egyedi és népszerű előadása, a világon egyedülálló témában és formában. Sikere titka a közvetlen színházi nyelv, a felszabadító kommunikáció, az interaktív játék.

22:00
Lángoló csigák
Vízi színpad
A Lángoló csigák csapata 2012-ben alakult. Látványos összművészeti előadásaikban a tűzzsonglőrködés igazi tűzszínházi produkcióvá emelkedik; kiegészül táncszínházi, mozgásszínházi elemekkel, installációkkal. Arra törekszenek, hogy a közönséget ámulatba ejtsék, és újra csodálkozó gyermekké változtassák a műsor idejére.
Minden eszközüket és jelmezüket saját maguk tervezik és készítik el. Nagy hangsúlyt fektetnek a hátrányos helyzetű fiatalok tanítására, főként a tanulási nehézségekkel, koncentrációzavarral küzdők zsonglőr módszerekkel való fejlesztésére, melynek a hamarosan Debrecenben megalakuló zsonglőriskola ad majd a jövőben teret.

22:45
Szabó Zsanett tűzzsonglőr bemutatója
Vízi színpad
Öt éven át játszott az agárdi Pírkompánia csapatában, majd önállósítva magát két nyáron át tevékenykedett tűzzsonglőrként a sümegi várban. Jelenleg több mint egy éve a Mare Temporis (az Idők Tengere) Alapítvány mutatványos csoportjának tagja. Legjobb tudása szerint szolgálja és uralja az emberiség történetének legtitokzatosabb és legfélelmetesebb elemét, a tüzet. A zsonglőrködés és a tűzzel való játék kisgyerek korától hobbija, amely évek alatt szenvedéllyé alakult.

23:00
Canarro Gipsy Swing
Fesztiválszínpad
A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing köré épül.Saját és ismert dallamokat igazán különleges hangzásban: a django swing, a tangó, a bossa-nova, a magyar sanzon és a század eleji szalon-zene stílusában ötvözve, a jazzre jellemző zenei szabadsággal játszanak.A zenekar egyedüliként képviseli hazánkban ezt a műfajt. Izgalmas zenei utazásban varázsolják elénk a 20-30-40-es évek swing és jazz zenéjét dinamikus, improvizatív és felemelő dallamokon keresztül.

2017. július 8. (szombat)

14:00
Csomótündér – Lenszirom Színház
Korona Teátrum
Van a világon egy csomó tündér, ezt mindenki tudja. Tavasztündérek, konyhatündérek, villamosvezető-tündérek, satöbbi. De Csomótündér csak egyetlen egy van.
Felmerülhet a kérdés: mit is csinál pontosan a Csomótündér? Hát, kérem szépen, csomóz. Gombolyít. Köt. Na de mit csomóz, mit gombolyít, mit köt? Cipőfűzőket, természetesen. Királyfiak és királyleányok cipőfűzőit gombolyítja, köti, csomózza össze, és nincs az az olló, ami a Csomótündér csomóit kibonthatná. Az emberek ezt nevezik házasságnak. De mi történik, ha a Csomótündér tévedésből, nem a megfelelő cipőfűzőket köti össze? El lehet-e vágni a kibonthatatlan csomót?
Modern mese a válásról iskolásoknak.
A Lenszirmos gyerekek nem kisebb kalandba vágtak, minthogy megpróbálják Elétek, Önök elé tárni azt, ami egy gyerek számára mindig fájdalmas: a szülők válásának elfogadását, megértését.

15:00
Óriáscirkusz – Vagabanda
Fesztiválszínpad

15:15
Aladdin kincsei és a csoda-lámpa – Illés Teofil
Minorita udvar
Minden alkotásban megtalálható az alkotó és az előadó személyisége, a lelkéből egy olyan szelet, amely hozzájárul ahhoz, hogy szebb legyen a közönség napja. Egyedi stílussal fűszerezett gyermekműsoraik minden apróság arcára mosolyt csalnak, de nem csupán a gyerekek, hanem a felnőttek is vidám élményekkel gazdagodnak különleges előadásaik során.

16:00
Somogyi András és Bruti- Stand up comedy
Fesztiválszínpad
Bruti, azaz Tóth Imre a Dumaszínházban kezdte a pályafutását, ahol országos ismertségre tett szert. Lassan egy évtizede járja az országot stand up comedy műsoraival, melyben a humor mellett fontos szerepet kap a zene is, hiszen gitárral és humoros dalokkal színesíti műsorát.
Somogyi András parodista szintén a Dumaszínház felfedezettje. Szórakoztató műsoraiban elsősorban hazai celebeket, politikusokat és ismert embereket parodizál, nem kímélve ezzel a közönség rekeszizmát.

16:00
Ogajlo csodaszarva – Badin Ádám
Korona Teátrum
Bábok s fények mögött rejtőzik egy mesemondó. Egy régi rege éled meg az ajkán s egy távoli világ képei jelennek meg előttünk. A burját népmese alapján készített bábelőadás valójában egy csodás történet újjáéledése. Egy ikerpár, két életút és sok-sok küzdelem kap gyönyörű mesei alakzatot a bajkáli természet világában. Legyőzni kell a természetet vagy élni hagyni? Hogy mi is továbbéljünk. Ogajlo csodaszarvában igazi életerő van, amitől meggyógyulhatunk, ha megnézzük ezt a mesét!
A Meseszínház 1997-ben alakult Rozsnyón, Szlovákiában. Feladatának tekinti a felvidéki magyar népmesekincs és a hozzá kötődő tárgyi és zenei gyűjtés színházi formába való átlényegítését. Visszaviszi a népmesét abba közegbe, ahonnan származik, de megtalálja az utat a nagyvárosi közönséghez is.

17:00
Százszorszép Bóbiska – Majoros Ági Bábszínháza
Egyszemélyes bábjáték kicsiknek és nagyoknak
(Minorita udvar)
A Királynők Kertjének közepén áll egy csodálatos harang, amely csak akkor szólal meg, ha a Királynőnek leány gyermeke születik. Új lakói, a lusta harangemberkék átokkal sújtják Százszorszép Bóbiska hercegnőt, mert a születését ünneplő harangszó felverte őket százéves álmukból. Vajon sikerül-e Bóbiskának megtörni az átok erejét és elnyerni a boldogságot?
“Célom, hogy olyan színvonalas és szórakoztató előadásokat hozzak létre, amelyek bármely helyszínen színházi élményt nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.” – Majoros Ági
Szerző: Szász Ilona
Tervező: Mátravölgyi Ákos
Zeneszerző: Nagy Szabolcs
Jelmez: Fekete Dóra
Technikus: Schneider József
Rendező: Bartal Kiss Rita
Játssza: Majoros Ágnes

17:15
Mikromágia – Csirmaz András
Fesztiválszínpad
Csirmaz András soproni bűvész januári indiai turnéja és számtalan hazai fellépése után a Szárnyas Sárkány Fesztiválon is feltűnik. Műsorában a leghétköznapibb tárgyakat használja, hogy lenyűgöző mutatványokat hozzon létre. Kétszeres országos bűvészbajnok és számos más elismerés birtokosa. Csirmaz András műsora interaktív, humoros, és tele van meglepetéssel. Készüljön fel, hogy a műsor részese legyen és varázslatos pillanatokat éljen át!

18:15
Szabó Zsanett, zsonglőr
Vízi színpad

18:30
Az ördögidéző diák (középkori vásári komédia) – Kuckó Művésztanya
Korona Teátrum

18:30
Rekettye néptánccsoport
Minorita udvar
Életük a tánc! A Rekettye Kulturális Egyesület a táncházmozgalom minél szélesebb körű terjesztésén munkálkodik. A 25 éve alakult népi együttes berkeiben több generáció nőtt fel.
Közösséget építenek, ahol a kisgyermekektől a szülőkön át a nagyszülőkig mindenki otthon érzi magát.
Táborokat, fesztiválokat szerveznek, valamint saját könyvtárukban olyan olvasmányokat népszerűsítenek, amelyek néprajzi tájegységüket, folklórjukat mutatják be. Így a berkeikben nevelkedő fiatalok nemcsak színpadi produkciókat sajátítanak el, hanem népi kultúránk ismerőivé és tisztelőivé is válnak.

19:00
Magashegyi Underground
Nagyszínpad
“…kezdetben volt a nyáj és volt a hegy, volt egy kapaszkodó és volt még egy pásztor a kutyájával a tóparti házban, egy lány akinek énekelt éjjel az ablakában. Egy másik, aki a vizet hordta fel a magashegyre a facsemetéknek minden reggel ment a tavaszlesre és alá és fölé ha emelkedett a nap, a hegy mindig érintetlen és természetes maradt. És városba mentek a vágyakkal simán, titokban tartják hogy a hegyük nincs Budán, se Mecsek se Csergő se Zemplén se Bakony, ott van a dalokban bennük van hallom, és látom a szelet is pajkosan nevet ha nincs dolga a szoknyáknál felkap egy követ és csiszolja, zsebébe dugja és rendre hajnalba fellopja őt Magashegyre….”

19:30
Utcaszínházi előadás – Tintaló Társulás
Minorita udvar
A Társulást Sipos Katalin és Sisak Péter alapította 2005-ben Kecskeméten. Egy évvel később csatlakozott hozzájuk Kolozsi Angéla, aki azóta állandó alkotótársuk. Céljuk az, hogy a gyerekközönség számára színvonalas és szórakoztató előadásokat hozzanak létre. Az elmúlt évek során négy interaktív játékot és öt színházi, elsősorban bábszínházi előadást készítettek.

20:30
Magyar népmesék vetítése
Minorita udvar
A magyar népmese olyan kincs múltunk keresésében, amelyet a mai napig nem aknáztunk ki. Gazdagsága, sokfélesége a világon egyedülálló. A magyar népmesék nem csupán szép és tanulságos történetek, hanem bepillantást adnak őseink érzés- és gondolatvilágába. Az ősi világkép, az ősi mitológia lényegét őrzik. A hazai rajzfilmgyártás aranykorából való Magyar népmesék felejthetetlen történeteket dolgoz fel ötletesen, melyek mindig tanulságosak és nagyon szórakoztatóak. A mesék eredeti vidámságát képi humorral szövi át.

20:30
Lángoló csigák
Vízi színpad

21:00
Elvi kérdés
(Fesztiválszínpad)
Stílusukat tekintve indie rock zenét játszanak a magyar underground zenekarok nyomán haladva. Saját számokat írnak, izgalmas, összetett harmóniavázzal, és igen büszkék a dalszövegeikre. Legnagyobb sikereiket egy-egy szabadtéri utcazenélésen aratták. Rendszeresen adnak koncertet Budapest belvárosi kocsmáiban, most már hatodik éve.
Osvald Erika: basszusgitár, vokál
Kádár Gergő: szólógitár, ének
Hegedűs Viktor: ritmusgitár, ének, klarinét, furulya
Mireisz Tamás: dob, cajon

22:30
Lángoló csigák
Vízi színpad

23:00
Muzsik és Volkova // ZUP
(Fesztivlszínpad)
Az ország északkeleti csücskéből, Záhonyból induló ZUP 2007-ben alakult. Két nagylemezük és egy kislemezük jelent meg, majd kisebb szünet után duóvá formálódva tért vissza a dalszerző testvérpár, akik Muzsik és Volkova címmel egy három kislemezből álló sorozattal jelentkeztek. Az új dalokat indiefolkos-akusztikus megszólalás, nagyon őszinte, személyes hangvétel, valamint szókimondó, közéleti reflexiókat is tartalmazó szövegek jellemeznek.
Felállás:
Muzsik: ének, gitár, dob, szájharmonika
Volkova: ének, billentyű, tangóharmonika, basszusgitár

2017. július 9. (vasárnap)

14:00
Nyírbátori Diákszínpad
(Korona Teátrum)
11 évvel ezelőtt alakultak, és azóta folyamatosan jelen vannak városunk kulturális életében. Tagjaikat a nyírbátori általános és középiskolás diákok alkotják, akik évről-évre egyre magabiztosabban mozognak a „világot jelentő deszkákon”. Többszörösen aranyminősített csapatként büszkén képviselik városunkat és viszik hírnevét, bármerre járnak. Előadásaikat elsősorban saját korosztályuknak szánják, persze szívesen csalnak mosolyt a felnőttek arcára is. Idén Lázár Ervin különc mesehőseinek bőrébe bújnak, és barangolják be a Négyszögletű Kerek Erdőt.

14:30
Csuhajdáré – Vaga Banda
Fesztiválszínpad

15:00
Bakator zenekar
Minorita udvar
A bakator nem más, mint egyike a legkiválóbb Kárpát-medencei magyar szőlőfajtáknak, mely főképpen az Érmelléken terjedt el. A bakator bora legalább annyira tüzes, mint a banda muzsikája. Törekvésük: hűen őrizni a Kárpát-medencei magyar népzenei hagyományokat. Legkedveltebb időtöltésük a táncházmuzsikálás és néptáncegyüttesek színpadi kísérete. Visszatérő közreműködői több jeles rendezvénynek, fesztiválnak, ahol leginkább koncertmuzsikával és örömzenével szórakoztatják a hallgatóságot.
A zenekar tagjai: Jeremiás Ádám – hegedű, Tóth Ádám – terchegedű, Török Péter – brácsa, Lajti Gergely – cimbalom, Pandák Viktor – nagybőgő, Jeremiás Lajos – ének
A zenekar tagjai:
Jeremiás Ádám – hegedű
Tóth Ádám – terchegedű
Török Péter – brácsa
Lajti Gergely – cimbalom
Pandák Viktor – nagybőgő
Jeremiás Lajos – ének

15:30
Szép Bence – A világ legügyetlenebb bűvésze nem hagyja abba…
Korona teátrum
Újra kacagástól hangos Nyírbátor! Szép Bence, a televízióból és a Rádiókabaréból ismert humorista-bűvész fergeteges bűvészműsor-paródiája az egész családnak garantált szórakozás és hatalmas élmény. Egy bűvész, aki nem tud varázsolni. Egy illuzionista, aki nem ismer egy varázsigét sem. Szép Bence műsorában mégis varázslatos dolgok történnek. Hogy mégis miként? Úgy, hogy a közönség varázsol! (Mivel Bence nem tud).
A tavalyi nagy sikerű interaktív műsor folytatásaként “A Világ Legügyetlenebb Bűvésze nem hagyja abba” a nevettetést, a kedélyállapot-karbantartást, az önfeledt szórakoztatást! Ha nem félsz szerepelni a műsorban, neked is ott a helyed a nézőtéren!

A Világ Legügyetlenebb Bűvésze - stand up comedy bűvészműsor

16:15
Vatafaka
Fesztiválszínpad
A hódmezővásárhelyi Vatafaka zenekar a bátor zenei kísérletek Dél-alföldi földharcosa. Hordókon, csöveken, kiszuperált, de működőképes autómotorral zenélnek, néha előkerül egy légvédelmi sziréna is. Kilenc dobos, két dorombos és egy kovács celebrálja a szeánszot.
„A Vatafaka kétszer nem játssza ugyanazt. A hatás egyértelmű, lelke a ritmus. Az ütősök és a doromb összhangban; egy lüktetés, egy erő. Együtt lassul, gyorsul, vált monotonitásból pattogóvá, őrült tempóból a kovácspöröly elementáris döngésévé. Zsigeredig hatol a ritmus, érzelmet kelt a szilajság. Nincs unalom, időben van vége. Nem zúgó fejjel állsz ott döbbenten, hanem erőtől duzzadva. Ez az! Ösztönös és energia-felszabadító.

16:45
Rózsavitéz – Magyar Népmese Színház
Minorita udvar
A Magyar Népmese Színházat a Zanotta Art Kulturális és Művészeti Egyesület hozta létre. Az Egyesület a magyar népmesékben rejlő filozófiai, erkölcsi és etikai útmutatások terjesztése mellett kötelezte el magát. „Hisszük, hogy a magyar népmesékben olyan nélkülözhetetlen értékek vannak, melyek meghatározzák egy gyermek értelmi és érzelmi fejlődését, erkölcsi tartást adnak, és megerősítik a gyerekek identitását.”
Rózsavitézt, a Tündérkirály kiszemeli lánya, Tulipánvirág számára. A lány mostohája azonban saját lányának, Mákvirágocskának akarja a fiút. Furfangos próbákat eszel ki a banya, hogy ne vehesse el Rózsavitéz Tulipánvirágot. Muki, az obsitos katona, segítségére van a fiataloknak. Mégis menekülniük kell. De hogy mi a megpróbáltatások vége, a meséből megtudjuk!
Szereposztás:
Rózsavitéz: Illés Dániel
Tulipánvirág: Mester Nikolett
Tündérkirálynő – Mákvirág: Zanotta Veronika
Tündérkirály – Muki: Balázsi István
Zene: Gyulai Csaba
Tervező: Rumi László
Bábok: Bérczi Katalin
Díszlet: Szűcs Zsolt
Jelmez: Zanotta Veronika

17:15
Fekete kisasszony (interaktív vásári bábjáték)- Barboncás Társulat
Korona Teátrum
Archaikus cigány mese Bari Károly gyűjtéséből, melyhez zenei aláfestésként a Csenki testvérek gyűjtötte keservesek szólalnak meg. A Fekete Kisasszony sötétben és szomorúságban él szegény, a világtól elzárva, és magányát csak egy kígyóval és egy kakassal oszthatja meg. De ahogy az a mesékben már lenni szokott, itt is jön valaki, mégpedig egy talpraesett cigánylegény, aki elég bátor és kitartó, hogy a megpróbáltatásokat – az ördögi kísértést is – elviselve, megszabadítsa a segítségre szorulót az átok alól.
A színtérként használt tricikli, a gyönyörűen faragott fabábuk egy utcai, vidám vásári komédia kellékei, segítségükkel a mese önfeledt kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

17:15
Mikromágia – Csirmaz András
Szökőkút

17:45
Csokicsászár – Illés Teofil
Fesztiválszínpad

18:30
Török Rezső: Viaszkvirág (népi komédia) – Kuckó Művésztanya
Korona Teátrum

18:30
Dombrádi Rétközi Csűrdöngölő Hagyományőrző Egyesület
(Vízi színpad)

19:00
Halálian jó történet (vásári bábjáték) – Barboncás Társulat
(Minorita udvar)
Ugye milyen rossz, amikor várni kell valakire? Valakire, aki azt hiszi, mindenkinek végtelen idő áll rendelkezésére? És akihez egyszer csak bekopogtatott a halál… Hogy mi történt ezután?
Lehet-e a halállal alkut kötni, esetleg újra lehet-e kezdeni? Az kiderül a történetből.
Egy biztos: halálian jó lesz!
„A báb teremtő ösztönünk dicsőítése, végtelenségünk hangsúlyozása, barbár önvigasz és csalafinta diadal, megcsúfolása a halálnak!” (Kosztolányi Dezső)

19:00
Kerekes Band
(Fesztiválszínpad)
A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes folk ‘n’ roll. Koncertjeikre jellemző a pulzáló “stadion-folk” hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek. Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn. Námor Csaba úgy nyomja kobzát, ahogy az az Ethno Funk Testvériség igazságtevőjéhez illik: minden akkordja felér egy pörgőrúgással. Csarnó Ákos brácsajátéka hozza az atavisztikus örömtudathasadás energiáját és zaftját, mialatt higanypumpaként kezdi mozgatni a hallgató lelkét. Kónya Csaba basszusa és Fehér Viktor dobjátéka pedig egyértelműen a folk-biznisz legkeményebben dolgozó ritmusszekcióját adja.

 

Stand Up Comedy Humoristák

Humorista fellépők megrendelése a Stand Up Comedy Fellépők menüpontban!

20:30
A CRUX ALBA bemutatója

(Fesztiválszínad)

21:00

Szabó Zsanett tűzzsonglőr bemutatója
(Vízi színpad)

21:15
Tűzshow – Lángoló csigák
(Vízi színpad)

21:30
Lézer show – Szabó Tamás
(Vízi színpad)

21:30
DRuMSTeRS
(Fesztiválszínpad)

22:00
Sárkányégetés, Tűzijáték
(Fesztiváltér)

Kísérő programok:

Péntek:

Crux Alba – középkori kitelepülés, táborozás
A Crux Alba Középkori Hagyományőrző Egyesület Mátyás király korába kalauzolja a kíváncsi látogatókat. Félezer évvel ezelőtt egy hadjárat alatt, két ütközet között hogyan élhettek a zsoldosok és családjaik? Bemutatják azokat a részleteket a katonai tábori életből, amikre legtöbbször a filmek sem adnak választ.
Bemutatják a korabeli fegyvereket, tüzérséget, hiszen minden reggel ágyúszóra ébrednek! Középkori tábori konyhájuk eredeti receptek alapján készült ételekkel lakatja jól harcosait és családjukat.
Kézműveseik a különböző természetes anyagok megmunkálásával hozzák létre a középkori élethez szükséges eszközöket. Mindezt szigorúan a hitelesség jegyében, hiszen a teljes felszerelésük – ruházat, fegyverzet, tábori eszközök- eredeti festmények és múzeumi leletek alapján készült.

Vándorjátszótér
A Vándor Játszótér játékai, kínálata között szerepel: óriás kaleidoszkóp, illatozó, tapogató, óriás kirakó, csiki-csuki nyitogatós játék, rajzológép, célba dobós játékok, óriás sziklák, golyólabirintus és sok más egyedi készítésű különlegességek. A játékokat Czibula Pál festőművész, fejlesztőpedagógus, vizuális kultúra tanár tervezte és készítette el. Feleségével, Czibula Erikával együtt működtetik az érzékek világa köré álmodott, nem mindennapi vándor játszóterüket.

Spray festő – Hlásznyik Attila

Szombat:

Crux Alba – középkori kitelepülés, táborozás, középkori játszótér

Crux Alba – Középkori Játszóház
Játszóházuk századokkal korábbi időket elevenít fel, mikor a természet és az önfeledt játék igazán közel állt egymáshoz. A természetben megtalálható anyagokból álló játékaik főként fából, lenből és kenderből készültek. Kis csapatuk azzal a céllal jött létre, hogy újra megtanítják játszani a gyerekeket. És nem csak a család kisebb tagjait, de a szülőket is megmozgatják. Számos játékuk úgy készült, hogy a gyerkőc és szülője együtt élvezhetik az eszközök közös használatát. Iparkodnak a gyerekek kézügyességét, reflexeit, kreativitását és koncentrációját fejleszteni játékos környezetben.

Vándorjátszótér

Spray festő – Hlásznyik Attila

Kádár Ferkó Fotószínháza
Kádár Ferkó Fotószínházában az egykori vásári fotózás kel életre. A fotós öltözéke már önmagában is figyelemfelhívó; az elegáns zakó, a mellény és a keménykalap. A korábban oly különleges mesterség minden kellékével felszerelt helyszín – a fekete lepellel takart doboz-gép – a régi fényképezés tökéletes illúzióját kelti. Speciális ponyvára kinagyított hátterekkel különleges fotók készítésére nyílik lehetőség; „beállítva” a képbe a korhű kosztümbe öltöztetett fotóalanyokat. Az illúziókeltést szolgálják az egyes képekhez használható odaillő, választható öltözékek, tárgyak, továbbá a beöltözést, kellékezést segítő parasztmenyecske. A képek megvárhatóak rögtön a helyszínen, 13×18-as méretben.

Mikromágia – Csirmaz András

Élőszobrok

Vasárnap:

Crux Alba – középkori kitelepülés, táborozás, középkori játszótér
Vándorjátszótér
Kádár Ferkó Fotószínháza
Spray festő – Hlásznyik Attila
Mikromágia – Csirmaz András
Élőszobrok

Céges rendezvényre fellépők

Rendelj vállalati rendezvényre humorista fellépőt, fellépőket!

Karinthy-gyűrű 2017