STAND UP COMEDY


Stand Up Comedy

Stand Up Comedy

A Stand Up Comedy jelentése

A stand-up comedy a Wikipedia szerint egy olyan szórakoztató műfaj, amelyben egy humorista egyedül, leggyakrabban kellékek nélkül, közvetlenül a közönséghez szólva adja elő műsorát. A humorista előadó rendszerint rövid, humoros történeteket mesél el, illetve vicceket vagy ún. egysoros poénokat mond el. A hallott, innen-onnan összeszedett vagy saját maga által kitalált történeteket ismerőseire-rokonaira vonatkoztatja vagy épp magát helyezi ezekbe, mivel a személyes élmény egyes szám első személyben jobban átadható. Stand-up comedy fellépők műsorukat leggyakrabban úgynevezett comedy clubokban, bárokban, színházakban, céges rendezvényeken, falunapokon adják elő, bár a helyszínre semmilyen megkötés nincsen. Az előadó és a közönség között rendkívül szoros kapcsolat van. A nézők elvárása az, hogy a humorista folyamatosan megnevettesse őket. Ha ez nem sikerül, akkor előfordulhat, hogy a közönség bekiabálásokkal cukkolni kezdi az előadót (angolul ez a heckling). A jó komikus ilyenkor képes váltani és a saját javára fordítani a bekiabálásokat, így lépve tovább a hullámvölgyön, és újból megnevettetni a közönséget. A műfaj leginkább az angolszász országokban népszerű, de Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvend. A stand-up comedy kifejezésnek egyesek szerint nincsen elfogadott magyar megfelelője, de a legtöbben a "dumaszínház" kifejezést használják (ez nem keverendő össze a Dumaszínház Kft-vel!). Stand Up Comedy

A Stand Up Comedy története

A stand-up comedy gyökerei a vásárokban, varietékben és cirkuszokban fellépő viccmesélő figurákra és bohócokra vezethető vissza, majd a 19. század vége felé kezdett kialakulni erősebben a műfaj az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban (de van például kínai stand up comedy is). Humoristák, írók álltak elő monológokkal, így például Mark Twain is elismert és kedvelt előadó volt. A következő nagyobb lépés a műfaj történetében a rádió megjelenése és aranykora jelentette. Ekkor lett rendkívül népszerű például Bob Hope, Fred Allen vagy Frank Fay. Ők mind a varieték világából érkeztek. Ezek kihalásával a műfaj jellemző helyszíne az éjszakai bárok és klubok lettek. Az ötvenes-hatvanas években megjelent a faji kérdés mint humorforrás, és egyre több lett a szexuális témájú tréfa. Ebben az időben lett népszerű például Woody Allen is. Az 1960-as évek második felében több fekete humorista is már vegyes közönség előtt lépett fel és lett népszerű. Phyllis Diller személyében megjelent az első széles körben ismert női előadó is. A hetvenes években egyre-másra bukkantak fel az újabb sztárok, és a humoristák már nem csak kis bárokat, hanem közepes és nagy színháztermeket is megtöltöttek. Így lett széleskörűen ismert Richard Pryor, Bill Cosby vagy Steve Martin. Az 1980-as években a televízióban is megjelent a műfaj. A Saturday Night Live című tv műsor számos fiatal humoristának nyújtott remek lehetőséget az országos ismertség megszerzésére, így többek között Robin Williams, Eddie Murphy, Jerry Seinfeld és Billy Crystal is próbára tette magát. Az 1990-es évekre szinte minden amerikai városban volt legalább egy comedy club. A műfaj képviselőinek száma többszörösére ugrott, és a minőség fel is hígult. A tehetséges előadók jól kerestek és tömegek előtt léptek fel, a kevésbé népszerűek viszont gyakran nehezen találták meg saját közönségüket. Ugyanebben az időszakban alakult ki egy alternatív stílus is, ami a személyes sértegetésekre épült. A Comedy Central kábeltelevízió csatorna egyre népszerűbbé vált, így újabb tehetségek jutottak lehetőséghez. A csatornán volt látható például Chris Rock, Dave Chappelle vagy Dane Cook. A műfaj népszerű volt és szintén nagy hagyományokra tekintett vissza Kanadában és az Egyesült Királyságban is. A műfaj ismertebb művelői ezekben az országokban Peter Sellers, Jim Carrey, Eddie Izzard, Jennifer Saunders vagy Rowan Atkinson.

Stand Up Comedy humoristák Magyarországon

A Stand Up Comedy-t Magyarországon már régóta űzik - csak senki nem tudta, hogy a műfajt így hívják: elég, ha csak Hofi Géza munkásságára, a nyolcvanas-kilencvenes években sikert sikerre halmozó Maksa Zoltánra gondolunk. A Stand Up Comedy magyarországi meghonosításában elévülhetetlen szerepe van Ardai Tamás filmrendező-operatőrnek, aki Litkai Gergely és Sáfár Zoltán társaságában a Godot Kávéházban megalapította a Dumaszínházat. A 2003-ban alakult vállalkozás keretében kezdetben a Godot Kávéházban léptek fel a humoristák, kezdetbe szerény, de egy idő után folyamatosan növekvő létszámú közönség előtt. A humoristák fellépései mellett folyamatos volt a tehetségkutatás, így az egyre nagyobb létszámú társulat rövid idő alatt népszerűvé tette a stand-up comedy műfaját. A tömegmédia révén előbb a stílus, majd a Dumaszínház vált országosan ismertté. Az ország különböző részein, franchise rendszerben – többnyire éttermekben, kávézókban – újabb Dumaszínházak nyíltak. Jelenleg Bödőcs Tibor a legnépszerűbb magyar stand up comedy humorista, de Hadházi László, Kovács András Péter, Kiss Ádám, Aranyosi Péter és Kőhalmi Zoltán is hatalmas rajongótáborral rendelkezik.

Stand Up Comedy fellépők megrendelése

Stand Up Comedy fellépők megrendelése céges rendezvényre, privát party-ra, falunapra, városnapra, humoristák fesztiválra, iskolai rendezvényre:

Szép Bence

[email protected]

+36 20 20 99 7 99

A rendelhető humoristák, stand up comedy fellépők listájáért klikk ide:

Stand Up Comedy fellépők megrendelése

Humoristák megrendelése

Ingyenes, villámgyors, személyre szabott árajánlat stand up comedy fellépőkre:

Stand Up Comedy Szép BenceSzép Bence Stand Up-ol a Rádiókabaré műsorvezetőjeként - fotó: Zih Zsolt (MTI)

Szép Bence Stand Up Comedy humorista

Produkcióimat láthattad a Frizbiben, a TV2, az ATV és az MTV műsoraiban, szilveszteri kabaréiban, a Nóta Tv-n, kábeltévéken, a Mikroszkóp Színpadon, a Bethlen Téri Színházban, vagy láthattál/hallhattál fellépőként-műsorvezetőként a Magyar Rádió Rádiókabaréjában és a Kabarématinéban. Jelenleg a Rádiókabaréban (Kossuth Rádió) és a Dumakabaré (ATV) című műsorokban vagyok közreműködő előadóként és szerzőként.

A Stand Up Brigád humorista-fellépőként megfordultam már a fentieken kívül klubokban, éttermekben, kávézókban és a következő furcsa helyeken: templomban, nyugdíjas otthonban, az egyik diplomaosztómon, esküvőkön, születésnapokon, házassági évfordulókon, disznóölésen, Guinness-rekordkísérleten, áldott állapotban lévő kismamáknak...

Kérj ingyenes árajánlatot 2 perc alatt stand up comedy műsoromra céges vagy családi rendezvényre:

Szép Bence

[email protected]

+36 20 20 99 7 99

Szép Bence Stand Up Comedy Humorista - Dusa Gábor fotója

Szép Bence stand up humorista - Dusa Gábor fotója

Segítek a rendezvényszervezésben!

Örömmel megosztom 20 éves rendezvényszervezői tapasztalataimat! :-)

 

Ajánlatkérés