Női humoristák az extrém szexizmusról a stand up világában


Női humoristákat ért szexuális zaklatásokról, a stand up comedy világának szexizmusáról írt cikket az egyik legtekintélyesebb brit lap, a The Guardian. A női humoristák szerint erősen férfi-centrikus a stand up comedy.

Női humoristák

Női humoristákat ért szexuális zaklatásokról, a stand up comedy világának szexizmusáról írt cikket az egyik legtekintélyesebb brit lap, a The Guardian (az eredeti cikk ide klikkelve olvasható el).

A női humoristák esetenkénti szexuális zaklatásaival és a cikkben szinte napi gyakorlatként említett szexizmussal kapcsolatban elég sokan megnyilvánultak Angliában.  

Nézzük, mit ír a cikk: 

„Ha ez egy normális munkahely lenne, akkor rögtön az első napon, amikor egy régi motoros jóindulatúan figyelmeztet, mely pasikkal kell vigyáznunk, mert megerőszakolhatnak, már mehetnénk is a HR-re. De itt nincs HR, nincs olyan szerv, ahol panaszt tudnánk tenni” – fakadt ki Laura Duddy, aki tavaly kezdett el stand-up comedyvel foglalkozni. Ellie Calnan, aki másfél éve dolgozik a szakmában, megerősíti, hogy a kerülendő kollégák és fellépések „listázása” bevett gyakorlat.

Női humorista

Mindketten megdöbbenve szembesültek a napi szintű szexizmussal és a ritkább, de annál súlyosabb szexuális zaklatással, amivel ez a szakma jár a már befutott női humoristák szerint. A humorista előadóként érvényesülni kívánó nőknek a színpadon a nők kárára elsütött poénoktól a színfalak mögötti, a szervezők által elkövetett szexuális erőszakig az abúzusok minden formáját felvonultató közeg nagyon is ismerős. Amikor júniusban Chris D’Elia amerikai humorista  sztárt szexuális zaklatással vádolták – amit tagad –, a szakma brit képviselői a Twitteren kezdték megosztani történeteiket.

A 2017-ben kirobbant #MeToo-botrány óta köreikben azonban mit sem változott a helyzet. Pedig azóta az egyik fő vádlott, Harvey Weinstein már rács mögé került, és a filmipar is feldolgozta a rendszerszintű szexuális zaklatások témáját. Legutóbb pedig Ellie Goulding énekesnő beszélt arról, hogyan indult az ő és pályatársai karrierje, valamint a Fox News-nál már a botrány második köre zajlik.

Nagy-Britanniában a szórakoztatóipar ezen ágát kabaréest-szervezők és fellépési helyszínek tulajdonosai uralják. Az open mic esteken, amelyeken bárki felléphet, hogy ha sikeres, bekerülhessen a legjobb kabarészínházakba, a televízióba, és végül önálló esttel turnézhassanak.

Az iparágban dolgozó női humoristák szerint azonban mélyen gyökerező szexizmus hatja át a döntően férfiak által irányított szcénát, amely letöri a tehetséges nők önbizalmát, bátorítja a szexuális ragadozókat és ahol nem lehet panaszt tenni.

Képzeljük el, milyen érzés lehet kiállni a színpadra, miután az előttünk fellépő kolléga szexista viccekkel szórakoztatta a közönséget. Majd folytatja kolléganőinek. Ha pedig szóvá teszi valaki, akkor csak annyit mond: „Csak vicceltem!”

„Állandóan azt halljuk, hogy nem vagyunk elég viccesek – tehát aki elég vicces, az beszólhat másoknak? Azt hittem, ha szorgalmasan dolgozom, akkor majd egyenrangú félként bánnak velem, de ez a pillanat sosem fog eljönni” – nyilatkozta Alison Spittle női stand up comedy humorista.

A szakmában az előrejutás a kapcsolati tőkén múlik. Amikor egy kezdő előadónak egy, már ismert humorista vagy szervező felajánlja segítségét, akkor ez remek lehetőségnek tűnik. De a női humoristák gyakran azzal szembesülnek, hogy a szakmai segítőkészség felettébb gyorsan szexuális felhangot vesz.

Nina Gilligan 2011-ben kezdett stand up comedyvel foglalkozni. Amikor kezdőként egy szervező fellépési lehetőséget ajánlott neki egy céges bulin, biztos volt benne, hogy kizárólag szakmai szándékok vezérlik a jóakarót.

A helyszínen derült ki, hogy őt is a férfi hotelszobájában szállásolták volna el. Amikor az előadás végén végül egy többágyas hálóteremben nyugovóra tért, arra ébredt, hogy a férfi tapogatja. Később másoktól is hallott rossz tapasztalatokat erről a szervezőről, de újoncként még nem ért el hozzá a szóbeszéd.

A női szolidaritásnak ezért különösen nagy szerepe van.

Nem arról adnék tanácsot egy kávé mellett a kezdőknek, hogy milyen poénokat mondjanak, hanem hogy milyen haknikat ne vállaljanak el, ha nem akarják, hogy zaklassák őket – vonta le a tanulságot Spittle, hozzátette, hogy az éjszakába nyúló fellépések és a „kötelező” alkoholfogyasztás mellett gyakran idegenekkel összezárva kell egy kocsiban utazniuk vagy szűkös szálláson nyugovóra térniük.

Minek ment oda? Miért nem szólt? Miért évekkel később jut eszébe?

Néhány nő azért nem szól az őt ért sérelmekről, mert úgy ítélik meg, hogy a „szürke zónába” esnek, határesetnek minősülnek problémáik. A legtöbben egyetértettek abban, hogy ha panaszt tesznek, akkor azzal el is veszik több munkalehetőség, legközelebb már nem hívják őket fellépni. Spittle azt állítja, hogy vannak olyan klubok, ahol feketelistára rakták. Az is előfordul, hogy ha kollégáiknak elmondják, mi történt velük, nem veszik őket komolyan, kétségbe vonják a szavukat, így tovább dolgoznak az elkövetővel.

„A Twitteren közzétett esetek csak a jéghegy csúcsa. Sokan félnek, és sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy megvádoljanak valakit” – jelentette ki Ania Magliano, aki három éve stand-upol. Mivel nem létezik humánerőforrás-osztály, sem szakszervezet, így a legtöbben nem tudnak hová fordulni. A felgyülemlett traumák és megaláztatások miatt aztán sok nő – legyen bármilyen tehetséges is – végleg abbahagyja. Gyakran megtörténik, hogy aki szólni mer, azt perrel fenyegetik.

Az emberek azt hiszik, hogy az a profi hozzáállás, ha nem szólunk. Pedig éppen az a szakmaiság mércéje, hogy a munkakörülményeink jobbá tételén dolgozunk. Bízom abban, hogy azok, akik mernek szólni, nem bajkeverőnek minősülnek. Éppen ellenkezőleg: nem őket, hanem a zaklatókat kellene problémaként kezelni – hangoztatta Kiri Pritchard-McLean, aki nem hajlandó zaklató férfiakkal dolgozni, emiatt beszűkültek a munkalehetőségei.

Milyen megoldások lehetségesek?

A The Guardian által megszólaltatott komikák egyetértettek abban, hogy rendszerszintű változásra van szükség. A világjárvány alatti kényszerszünet alatt létrejött a Live Commedy Association nevű szervezet, amely bár jelenleg nem tud az egyéni panaszokkal foglalkozni, igyekszik megteremteni az iparágban az elfogadott viselkedés normáját.

A szervezők és a producerek között is elkezdődött egy párbeszéd, hogy a környezetet biztonságosabbá tegyék, ennek az első példája, hogy néhány városi klubban bevezették a zaklatók elleni eljárásrendet.

Anna Richardson producer és szervező kijelentette, hogy az ő felelőssége az a döntés, hogy nem dolgozik olyanokkal, akik gyanúba keveredtek – vannak helyettük mások.

Az Objectively Funny produkciós irodánál HR-képviselőket jelöltek ki, akik eseti alapon foglalkoznak a bejelentésekkel. Néhány női humorista olyan szerződéstervezeten dolgozik, amelyben a klubok és a szervezők garantálnák a náluk fellépők biztonságát. A szerződés el nem fogadásával pedig a közönség felé állítanának ki magukról bizonyítványt: náluk nem fontos a fellépők védelme – így a készítők elképzelése szerint a közönség inkább olyan helyeket részesít majd előnyben, ahol aláírták a feltételeket.

A hivatalos mentorprogramok kidolgozása a kezdő művészek számára szintén garanciát jelenthetne a háttérben hatalmukkal visszaélőkkel szemben. Magliano az áldozatok számára támogató közösséget is szervez.

Magyarországról szerencsére nem érkeztek ilyen hírek, a (sajnos kevés) magyar női humorista reményeink szerint biztonságban van. 

Női humoristák a Showder Klubban


Stand Up Comedy humoristák megrendelése 

Aranyosi Péter, Kőhalmi Zoltán, Badár Sándor, Beleznay Endre, Lorán Barnabás Trabarna, Rekop György, Bruti, Somogyi András, Nádas György, Maksa Zoltán, Ricsifiú, az Aradi-Varga páros... és még sok-sok kiváló parodista, humorista a Showder Klubból és a Rádiókabaréból - akár pénz-visszafizetési garanciával!

Humoristák megrendelése

Bűvészműsor céges vagy családi rendezvényre, falunapra, városnapra, nyugdíjas-találkozóra, iskolai rendezvényre, disznóvágásra, űrállomás-átadó népünnepélyre!

Stand Up Comedy fellépők

Aranyosi Péter megrendelése céges rendezvényre vagy privát eseményekre villámgyorsan itt:

Aranyosi Péter telefonszáma

Aranyosi Péter az egyik legnépszerűbb humorista! Elérhetősége itt:

Aranyosi Péter elérhetősége

Céges rendezvényre fellépők

Cégre szabott interaktív produkciók, elégedettségi garanciával, sztárfellépőkkel és profi szervezéssel.

Interaktív műsorok

Okostelefonnal, vidámsággal, rengeteg kitűnő poénnal: településkvíz, márka-kvíz, rendkívül vicces műveltségi vetélkedő!

Humorista árak

Ki mennyibe kerül? Ki olcsóbb? Ki vállal szabad téren is fellépést olcsóbban? Mennyi az útiköltség?

Falunapra fellépők

Falunapra sok fellépő nem vállal műsort - de itt villámgyorsan megtudhatod, hogy kik azok, akik igen:

Falunapra műsor

Mulatós és operett produkciók is, nemcsak humoristák, bűvészek!

Mobiltelefonos produkció

Ha a közönség folyton a telefonját nyomkodja műsor közben - itt a megoldás! A mobiltelefonos műsor!

A nagy sikerű bűvészműsor, az Illúzió mesterei 2020-ban is folytatódik! Nézd meg itt, hogy kik lesznek a bűvészshow fellépő bűvészei:

Céges rendezvényre programok

A céges rendezvényekre változatos programok, operett és kabaréműsorok, stand up comedy humoristák, cégre szabott műsorok: céges rendezvényre műsor

Jótékonysági rendezvényre fellépők

Kiemelt médiafigyelmet kapó jótékonysági rendezvényekre (pl. Böjte Csaba a Papp László Budapest Sportarénában, Ökumenikus Segélyszervezet nagyrendezvényei) humoristák, bűvészek, stand up comedy előadók is felkérhetőek.

Figyelem: óvodai-iskolai jótékonysági bálokra, kisebb rendezvényekre az ismert fellépőknek nincs kapacitása ingyen fellépést vállalni!

Karinthy-gyűrűs humoristák listája

Kőhalmi Zoltán elérhetősége

Humoros főzőműsorok

Humoristák és séfek a színpadon - szem nem marad szárazon, gyomor nem marad üresen! Kérj villámgyors ajánlatot most!

Műsorvezetők céges rendezvényre

Fellépő rendelés

Humoristák, bűvészek, operett és mulatós produkciók:

Fellépő rendelés céges rendezvényre

Céges rendezvényre is rendelhetsz fellépőket - akár garanciával is!

 

Ajánlatkérés