Érzékenyítő: Sulyok Péter vak humorista


Sulyok Péter humorista

Interaktív érzékenyítő stand up comedy műsor Sulyok Péter vak humorista produkciójában: Békaperspektíva

Békaperspektíva

érzékenyítő előadás

Sulyok Péter Vak humorista

Sulyok Péter vak humorista interaktív stand up comedy műsora már megrendelhető cégek, önkormányzatok részére!

Az érzékenyítő előadás jelenleg NEM rendelhető!

A Békaperspektíva egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat, egyszerre könnyed és tartalmas: Ez játék, ez komoly!

Ez tehát egy felnőtt játszótér, egy vak stand up comedy humorista és látó társa, Feiszthammel Viktor közös gondolkodásra és cselekvésre hívó, interakcióval tűzdelt műsora. Különböző történeteken és élethelyzeteken keresztül bepillantást kap a többség, valamint a a látás képessége nélkül közöttünk élő emberek hétköznapi küzdelmeibe.

A humoristák, Sulyok Péter és Feiszthammel Viktor célja az, hogy a közös játék során hasznos információkat adjanak át – mindezt humorban feloldva. A szöveges felvezetéseket különböző nehézségi szintű, szabadon kombinálható feladatok váltják, a tankönyv-ízű példák helyett az életből vett akadályok leküzdése a cél. A műsor mind egyéni-, mind csoportszinten segít fejleszteni a kommunikációs alapkészségeket, megismerni a legelemibb viselkedési normákat, és tartalmat adni az olyan kifejezéseknek, mint esélyegyenlőség, etikus működés, vállalati társadalmi felelősségvállalás.

A közönyön túl, a közösségi felelősségvállaláson innen minden cég találkozik ügyfélként, munkatársként vagy vendégként megjelenő, megváltozott munkaképességű emberekkel. A vakok, a hallássérültek, a mozgáskorlátozott emberek felbukkanása a rideg elutasítástól a túláradó segítőkészségig terjedő skálán képes megzavarni a normál ügymenetet. Pedig egy kis odafigyeléssel, némi tudatossággal és a helyes hozzáállással nagyon gyorsan és egyszerűen elkerülhető lenne szinte az összes probléma, ami szimplán információ-hiányból, valamint a belénk kódolt szociális görcsökből adódik.

Honnan tudja a vakvezető kutya, hányas busz érkezik? Hogyan lehet megkülönböztetni tapintás alapján a papírpénzeket? Mondjuk-e a vaknak, hogy viszont látásra? Mi célt szolgálnak tulajdonképpen az utcai karók? Melyik a legveszélyesebb vezető sáv a metróban? Hogyan lehet teljesen elveszni a nagyvárosban józanon –hasonló állapot-e a vakság és a buliból hazafelé dülöngélés? Miért jár a vak terepszínű nadrágban? Honnantól lenne a kevesebb segítség a több? Mit kell felmutatni az akadékoskodó ellenőrnek? Miért veszélyes divat a terepszintbe rejtett utcai szökőkút? Mi célt szolgál a zebrán a járdasziget? Kell a vaknak is hegesztő szemüveg?

Egyáltalán, melyik a nehezebb – nézni vagy csinálni?

Érzékenyítő előadás

A műsor célja nem a sokkolás vagy a megdöbbentés, nem a szánalomérzet felpiszkálása vagy az adakozásra buzdítás – egyszerűen csak átélhetővé kívánjuk tenni azokat az egészséges emberek számára teljesen észrevehetetlen kis csatákat és hőstetteket, azokat a parányi diadalokat és kudarcokat, vicceket és sirámokat, amelyekkel honfitársaink közel 10%-a kel és fekszik hétköznapjai során. A puszta létfenntartás szülte helyzetkomikum folyamatosan körbe vesz minket – ütközünk, félre értünk, elcserélünk, mellé nyúlunk, hitetlenkedünk, bosszankodunk… Hogy derülhessünk is, ahhoz elengedhetetlen egymás megismerése. A problémák traumatizálása helyett a kibeszélésre van a hangsúly helyezve, megmutatva, hogy nincs az a sorscsapás, nincs az a fogyaték, amit ne lehetne közös nevetésben feloldani. Ha átélhető valaki más problémája, legközelebb, ha úgy hozza az élet, talán már nem jövünk zavarba, nem fordulunk el – hogy nem az én dolgom, majd másvalaki biztosan segít…

Békaperspektíva – érzékenyítő stand up comedy

A műsor házhoz hozza azokat az élethelyzeteket, amelyekkel az Önök munkatársai is találkozhatnak a mindennapok során. Ilyenek például a legelemibb udvariassági-köszönési szabályok, papírpénz megkülönböztetése, tájékozódás, útba igazítás, de akár csak egy málnaszörp elkészítése a sötétben…

A Békaperspektíva az, ahonnan senki nem akarja látni a világot. Lent van, nyálkás is, sötét is – de velünk él a hétköznapokban, tudunk róla, ott van mellettünk: Nem fejüknél összenőtt ikrekről vagy egyéb biológiai csodákról van szó, hanem megszokott, velünk élő “normális” figurák meséi elevenednek meg. Csak éppen hozzánk képest varangyok, vagy más szóval, mi vagyunk szuperhősök hozzájuk képest, csak mert tudunk busz után futni vagy gyereket felemelni, árakat ellenőrizni vagy levelet elolvasni… Ráadásul mindez nem egy távoli világ egzotikus problémája, hanem olyan állapot, amitől – nem mellesleg – mindenki egyetlen rossz mozdulatra van.

Nem az a fontos, honnan nézed – hanem az, milyennek látod.

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a műsorral kapcsolatban további információkra le

Nagy valószínűséggel, ha valaki látássérült, vagy egyéb fogyatékkal élő személyt szeretne alkalmazni, ezt már egy korábban kialakult, működő cégstruktúrában, és nem egy újonnan alapítandó cégben teszi, így elengedhetetlen kérdés a már ott dolgozó látó munkavállalók megfelelő felkészítése a látássérült kolléga érkezésére.

Mivel iskolai keretek között még különlegességnek számítanak az “érzékenyítő” előadások, valamint az utcán is ritkán kerülnek kapcsolatba látássérültekkel az “ép” emberek – és általában akkor is csak annyira, hogy elkísérik egy rövid szakaszon -, sok bizonytalansággal és tévhittel szembesít egy ilyen élethelyzet megismerése. Hasznos egy ilyen bővítés előtt az érintett kollégáknak érzékenyítő tréninget tartani, hiteles és közvetlen forrásból.

Nem elhanyagolható tényező a bármilyen fogyatékkal szemben jelentkező távolságtartás – ez pontosan érzékelhető minden érintett számára. Emiatt egy megváltozott munkaképességű személy sokkal nehezebben tud új kapcsolatokat kialakítani, a már meglévő struktúrákba tagozódni. A megfelelési kényszer és a kívülállóság-érzés miatt próbálja minimalizálni azt a plusz terhet, melyet környezete számára jelent. Mivel külön kérés nélkül kevés külső segítségre számíthat, csak még jobban elszigetelődik munkatársaitól, és ha a közösség nem kezeli ezt a jelenséget, ezek a folyamatok csak erősítik egymást. Szánalom helyett empátia, előítélet helyett megismerés, az „ufónak tekintés” helyett hétköznapi viselkedésformák, a mégoly jószándékú, de túlzó gesztusok helyett pedig természetes odafigyelés – ezek a kulcsfogalmak ahhoz, hogy rászoruló emberek is teljes értékű munkatársnak, hasznos- és nem csak megtűrt személynek érezhessék magukat.

Kérdés még a “De mit kezdjek vele?” – jelenség, amikor a kollégák egyszerűen félnek a kapcsolatteremtéstől, nem mernek a kommunikáció semmilyen szintjén sem nyitni, mivel el sem tudják képzelni, hogy egy vak munkavállaló is pontosan ugyan azokkal a napi problémákkal küzd, mint bárki más. Ezzel párhuzamosan pedig a látássérült kolléga is hasonló félelmekkel birkózik, mert ő meg nem szeretne “teher” lenni a többiek számára – ebből alakulnak ki a későbbiek során feszültségek. Hasznos, ha be tudjuk vonni a megváltozott munkaképességű személyt is a csapatépítő rendezvényekbe, hiszen egy céges buli utáni “közös megőrülés” élménye pontosan ugyan úgy szülhet meghatározó barátságokat, mint az egészséges embertársainknál.

Tudatosítani szeretnénk, hogy vaknak lenni nem betegség és nem különlegesség. Ugyanolyan állapot, mint férfinak, nőnek, alacsonynak, szőkének vagy érces hangúnak lenni. A problémák attól még azonosak maradnak, csak a megoldás körülményei lesznek mások. Ugyancsak lényeges tudatosítani, hogy bárkinél előfordulhat állapotváltozás.

Az érzékenyítő előadás során külön fejezetben tárgyaljuk ki a vezetőkre, a közvetlen munkatársakra és a HR ügyekért felelős kollégákra háruló feladatokat, valamint a szociális akadálymentesítés egyéb kérdéseit. Mindezeket természetesen valós példákon keresztül, kötetlen és játékos formában.

Tény, hogy türelmet igényelnek a fogyatékkal élő személyek és a velük való munka, de véleményünk szerint ugyanazt a mennyiségű türelmet megérdemelné bármely más munkavállaló is – a kötetlen és őszinte kérdésfeltevések segítenek abban, hogy lényegesen kevesebb legyen az elfojtásból eredő munkahelyi stressz.

Az érzékenyítő előadás jelenleg NEM rendelhető!

Szép Bence
Stand Up Brigád humortársulat
humor-koordinátor
+36202099799

vagy ide klikkelve:

Stand Up fellépők megrendelése

Technikai tudnivalók: az előadás címe: Békaperspektíva

A Békaperspektíva érzékenyítő előadás hossza rugalmasan változtatható, de minimum 25 – legfeljebb 180 perc (akár csapatversennyel, játékokkal, kiértékeléssel).

2 db mikrofon, élő hangosítás

Önálló rendezvényként, vagy továbbképzések, csapatépítő tréningek, céges rendezvények betétműsoraként is értelmezhető, interaktív érzékenyítő stand up műsor.

Az alkotók bemutatkozói:

Sulyok Péter

1986-ban születtem, 2003. július elején vakultam meg teljesen. Ettől kezdve minden egészen új színezetet kapott. Más nézőpontból kellett megvizsgálnom az életem, és döntenem kellett a “lefekszem és elpusztulok (megöl az önsajnálat, vagy az unalom)”, vagy a “felkelek és tovább megyek (küzdelmekkel, fájdalmakkal)” között. Én az utóbbit választottam, révén mindig is harcos lélek voltam. Így kerültem bele egy rasszok, társadalmi csoportok és nemek fölött átívelő kisebbségbe, a vakságba. Ennek a kisebbségnek is a többihez hasonlatosan meg kell küzdenie a maga sztereotípiáival, önértékelési zavaraival. Kicsit mindig kilógtam a sorból, látó ismerőseim számára nem voltam “elég vak”, aki beleillene az elképzeléseikbe, de “elég látó sem”, meglévén a saját korlátaim. Hasonló helyzetben vagyok a “vakok társadalmában” is, így egy érdekes köztes létben élem az életem: Sehová sem és mindenhová tartozom egyszerre, így mindkét világba „beleláthatok”.

Ez a fajta nyugodt szemlélődési helyzet segített hozzá, hogy stand up comedy előadásokat kezdjek tartani. Az általam elmesélt történetek mindegyike igaz, és biztos hogy nem csak velem esnek meg ilyenek, de én vállaltam fel, hogy el is mesélem őket. Nálam soha nem a mesélő, hanem maga a gondolat a lényeg. Nem arra vágyom, hogy úgy ismerjenek meg, hogy “ő” mondta, hanem, hogy velem összefüggésben eszébe jusson az embereknek, hogy ezt már hallottam valahol. Vakságom tagadhatatlan előnye, hogy nem vakít el a reklámok felületes csillogása, és igyekszem ennek előnyeit mindenhol kihangsúlyozni. Nem problémaként tekintek a saját vakságomra, hanem elfogadom körülményként, és pontosan tudom, hogy ennek a körülménynek a figyelembevételével kell élnem az életem. Nem a “vak vagyok” gondolat irányítja a hétköznapjaimat, hanem a “dolgozó / apuka / férj / élettárs / fellépő” szerepkörökkel járó feladatokat kell elvégeznem azzal a plusz körülménnyel, hogy nem látok. De ugyanígy lehetnék alacsony, szőke vagy bármi más is. Minden jelző csak egy körülményt jelöl, nem jellemrajz, nem határoz meg alaptulajdonságokat.

A mindennapokban az utcán, ha akarom -ha nem, sok emberrel kerülök kapcsolatba. Látom, érzékelem az ő félelmeiket, görcseiket, és szeretném kicsit oldani ezeket. Mivel több szervezet és intézmény felkérésére országszerte tartok tapasztalataimról, törekvéseimről úgynevezett érzékenyítő előadásokat, illetve 2014 óta folyamatosan lépek fel stand up műsorokkal, adta magát az ötlet, hogy e két műfajt vegyítve új tartalmakat hozzak létre.

Életem során nem ültem ölbe tett kézzel mások segítségére és együttérzésére várva, rengeteg helyen megfordultam már. Szeretném, ha az én hibáimból, kudarcaimból, félelmeimből – illetve sikereimből és tapasztalataimból más is tanulhatna, ha a megoldásaimból más is levonhatná a saját következtetéseit.

Feiszthammel Viktor

1977-ben születtem, Budapesten. A szocializáció alapvető élményei egy peremkerületi lakótelepen értek, annak minden jellemfejlesztő tanulságaival együtt. Önállósodva ezt később 17 költözés követte, kevés olyan része van a városnak, ahol nem éltem még – illetve a Pécsi Tudományegyetem hallgatójaként e városról is mély benyomásokat gyűjthettem.

Nagy adag lelkesedéssel és naivsággal először a kulturális közigazgatásban helyezkedtem el, a felnőtté válás folyamata itt, minisztériumi szakmai tanácsadóként zárult le végleg. Mentális egészségem megőrzése érdekében lényegében elmenekültem erről a pályáról – hogy a piaci viszonyok között is megméretve magam, mindent előröl kezdve, végül egy nagy pályázatíró cég területi igazgatójaként tegyem meg még egyszer ugyan ezt. Ez a két mondat közel két évtizedet fed le, így, azt hiszem, nyugodtan elmondhatom magamról, tisztában vagyok mind a köz-, mind a privát szférában dolgozók napi küzdelmeivel, görcseivel és fejfájásaival.

Miután kétszer is megjártam a szamárlétrát, egyéni vállalkozóként igyekszem érvényesülni, tovább gyűjtögetve az élményeket és az élet-morzsákat, melyekből csipegetve 2014 óta lépek fel stand up esteken. Mindig az emberi cselekedetek mozgatórugói, az alapvető motivációk és felvett társadalmi szerepek érdekeltek – illetve leginkább az, amikor félrecsúszik a maszk, és láthatóvá válik alatta maga az ember. Ezt a fajta érzékenységet és kíváncsiságot korábban egy beteg gyermekeket segítő alapítvány önkénteseként tudtam kiélni, de amióta apa lettem, erre már sajnos nem jut időm – így maradt a színpad és a történet mesélés.

Az érzékenyítő előadások és a stand up keverékének receptje Peti agyából pattant ki. Releváns mondanivaló, a társadalmi felelősségvállalás alapvető kérdései ütköznek a munkahelyi elvárásokkal, a szociális görcsök oldására törekvés találkozik a humorral, mindez játékokon és személyes történeteken keresztül. Rég óta lépünk már fel együtt, mégis minden alkalommal megtiszteltetés, hogy részt vehetek ezeken az utazásokon – vidámságba, nevetésbe csomagolt érdemi mondanivaló, számomra ez a Békaperspektíva.

Humoristák, bűvészek megrendelése:

Stand Up Comedy humoristák

Aranyosi Péter, Kőhalmi Zoltán, Badár Sándor, Beleznay Endre, Lorán Barnabás Trabarna, Rekop György, Bruti, Somogyi András, Nádas György, Maksa Zoltán, az Aradi-Varga páros... és még sok-sok kiváló parodista, humorista a Showder Klubból és a Rádiókabaréból - akár pénz-visszafizetési garanciával!

Humorista rendelés

Humoristák megrendelése

Bűvészműsor céges vagy családi rendezvényre, falunapra, városnapra, nyugdíjas-találkozóra, iskolai rendezvényre, disznóvágásra, űrállomás-átadó népünnepélyre!

Stand Up Comedy fellépők

Aranyosi Péter megrendelése céges rendezvényre vagy privát eseményekre villámgyorsan itt:

Aranyosi Péter telefonszáma

Aranyosi Péter az egyik legnépszerűbb humorista! Elérhetősége itt:

Aranyosi Péter elérhetősége

Bűvészek, humoros illúziók előadói:

Bűvészműsor rendelés

Bűvészműsorok, családi szórakoztató műsorok és interaktív gyerekműsorok a legjobb áron rendelhetőek a "Gyerekműsor" menüpontban!

Hajnóczy Soma, Kelle Botond, Badár Tamás, Kiss Balázs, Kovács Bence, Bognár Krisztián, Párkányi Kolos, Lui, Molnár Zoltán... és még sok kiváló bűvész!

Részletekért, árajánlatért keress az elérhetőségeimen! Klikkelj ide:

Bűvész rendelés

Kérj villámgyors, kötelezettség-mentes és ingyenes ajánlatot céges rendezvényedre a "Kapcsolat" menüpontban!

Falunapra főzőműsor

Főzőműsor kiváló séfekkel vagy főzni tudó nagydumás humoristákkal!

Humorista előadók, parodisták, stand up comedy előadók céges partira közvetlenül a fellépőktől! Klikk ide:

Céges rendezvényre fellépők

Cégre szabott interaktív produkciók, elégedettségi garanciával, sztárfellépőkkel és profi szervezéssel.

Interaktív műsorok

Okostelefonnal, vidámsággal, rengeteg kitűnő poénnal: településkvíz, márka-kvíz, rendkívül vicces műveltségi vetélkedő!

Pálinkaversenyre műsor

Egy okostelefonnal játszható interaktív játék, amit született és művelt alkoholisták, absztinensek és alkalmi alkoholfogyasztók is egyaránt imádnak - meghökkentő tények, érdekességek, izgalmas és szellemes kérdések, döbbenetesen vicces fotókkal megspékelve!

Részletekért klikk ide: Interaktív műsorok

Mennyibe kerül egy humorista fellépése?

Humorista árak

Ki mennyibe kerül? Ki olcsóbb? Ki vállal szabad téren is fellépést olcsóbban? Mennyi az útiköltség?

Falunapra fellépők

Falunapra sok fellépő nem vállal műsort - de itt villámgyorsan megtudhatod, hogy kik azok, akik igen:

Falunapra műsor

Mulatós és operett produkciók is, nemcsak humoristák, bűvészek!

Mobiltelefonos produkció

Ha a közönség folyton a telefonját nyomkodja műsor közben - itt a megoldás! A mobiltelefonos műsor!

A nagy sikerű bűvészműsor, az Illúzió mesterei 2020-ban is folytatódik! Nézd meg itt, hogy kik lesznek a bűvészshow fellépő bűvészei:

Illúzió mesterei 2020 fellépők

Futóversenyre műsorvezető

Maratonra, félmaratonra, bármilyen futóversenyre, sportversenyre műsorvezető sportolói és műsorvezetői tapasztalatokkal!

Céges rendezvényekre Kőhalmi Zoltán műsora megrendelhető! Klikk erre a szövegre:

Kőhalmi Zoltán telefonszáma

Céges rendezvényre programok

A céges rendezvényekre változatos programok, operett és kabaréműsorok, stand up comedy humoristák, cégre szabott műsorok: céges rendezvényre műsor

Jótékonysági rendezvényre fellépők

Kiemelt médiafigyelmet kapó jótékonysági rendezvényekre (pl. Böjte Csaba a Papp László Budapest Sportarénában, Ökumenikus Segélyszervezet nagyrendezvényei) humoristák, bűvészek, stand up comedy előadók is felkérhetőek.

Figyelem: óvodai-iskolai jótékonysági bálokra, kisebb rendezvényekre az ismert fellépőknek nincs kapacitása ingyen fellépést vállalni!

Vicces egy százalékos kampány

Maratonra műsorvezető

Félmaratonra műsorvezető

Sportversenyre műsorvezető

Futóversenyre műsorvezető, aki rendszeresen indul és konferál is futóversenyeken?

Klikkelj a Kapcsolat menüpontra és kérj villámgyors ajánlatot!

Német nyelvű műsorvezető rendezvényre

Céges rendezvényre is lehet németül, angolul beszélő műsorvezetőt rendelni, klikk ide:

Angol nyelvű műsorvezető rendezvényre

Karinthy-gyűrű 2019

Karinthy-gyűrűs humoristák listája

Kőhalmi Zoltán elérhetősége

Humoros főzőműsorok

Humoristák és séfek a színpadon - szem nem marad szárazon, gyomor nem marad üresen! Kérj villámgyors ajánlatot most!

Műsorvezetők céges rendezvényre

Fellépő rendelés

Humoristák, bűvészek, operett és mulatós produkciók:

Fellépő rendelés céges rendezvényre

Céges rendezvényre is rendelhetsz fellépőket - akár garanciával is!

Sulyok Péter vak humorista elérhetősége

Sulyok Péter vak humorista a magyar humor szemtelen titánja!

Érzékenyítő előadás

 

Ajánlatkérés